2017.12.30 10:46:00 ShoppingGuy

Ázsia expressz – azaz együnk gyorsan finom keleti ízeket

Ázsiai ízek gyorsan? Nem lehetetlen! A Nesze!szer bloggere hozta el kedvenc, kipróbált receptjeit, aki a hozzávalók bevásárlásához csupán a mobilját vitte magával.

azsia1.jpg

Amennyiben voltál már ott, akkor azért, ha még nem, na, akkor meg tényleg, kóstold meg Ázsiát! Ne keress kifogást, ázsiait enni nem bonyolult dolog! És ha receptjeinket kipróbálod, a vendégeidet is elkápráztathatod... még az európaiakat is!

azsia2.jpg

Tom yum leves

Semmiképpen ne add fel már a címnél, hiszen Thaiföld legismertebb levesét egyáltalán nem bonyolult itthon elkészíteni. Csak koncentrálj az ízekre, vagyis a fűszerekre, hiszen a kókuszos csirkeleves lelke az egzotikus fűszerkeverék. És iszonyat jó másnaposságra is, például!

Hozzávalók: 

8,5 dl szűrt csirkehús alaplé

250 g Garnélarák, lehetőleg Királygarnéla, vagy  szeletelt tintahal, esetleg kagyló 

1 tasak Thai Tom Yum Fűszerpaszta AHG 

60-80 g Shiitake gomba (szárított 20-30 g) 

friss koriander

chili 

lime 

szójaszósz 

halszósz 

Elkészítése:

A csirkehús alaplét forrald fel és add hozzá a Tom Yum AHG Fűszerpasztát, majd jól keverd meg! Dobj 3-4 egész, szárított Shiitake gombát a forrásban lévő lébe, és főzd legalább 8 percig, majd vedd ki a gombát és szeleteld fel! Dobd bele a garnélarákokat, esetleg szeletelt tintahalat és a felszeletelt gombát, majd forrald fel! Tálalás előtt ízesítsd szójaszósszal, vagy halszósszal! Díszítsd friss koriander zölddel és friss karikázott chilivel!

azsia3.jpg

Csirke curry

Mennyei vacsora egy rohanós nap végén ez a klasszikus kínai étel, amit turbó változatban készíthetsz el, negyed óra alatt tálalható!

Hozzávalók:

300-350 g csirkemell vagy csontozott comb 

étolaj 

1 teáskanál világos szójaszósz

2 teáskanál kukorica keményítő

1 db szeletelt közepes vöröshagyma

3 dl csirkehús-leves, akár kockából is

4 teáskanál curry fűszerkeverék

1 teáskanál őrölt kurkuma

1/2 teáskanál cukor, só

Basmati rizs 

Elkészítése:

Egy tálban keverd össze  a csirkehús szeleteket  1 teáskanál olajjal, 1 teáskanál szójaszósszal és egy teáskanál kukorica keményítővel! Wokban vagy serpenyőben füstölésig hevíts olajat és dobd bele a csirkehúst egy rétegben elterítve! Ezen a magas hőfokon süsd addig, amíg szép aranybarna lesz!  Szedd ki a kész husikat egy tányérra, tedd félre! Önts még egy evőkanálnyi olajat a wokba, és dobd bele a hagyma szeleteket! Magas hőfokon süsd egy percig majd öntsd hozzá a csirkehús alaplevet, a curry fűszerkeveréket, a kurkumát, a cukrot és a sót! Keverd össze egy csészében a kukorica keményítőt 2 evőkanálnyi vízzel, hagyd feloldódni teljesen! Öntsd a curry-s hagymához, rotyogtasd egy percig, amíg besűrűsödik, ha túl sűrűre sikerülne, adj hozzá alaplevet, vagy vizet! Tedd bele a szószba a csirkedarabokat, főzd még így együtt fél percig, majd tálald melegen, Basmati rizzsel! - utólag még egy kis lime mehet rá.

Az ázsia ételekhez isteni hozzávalókat találsz ezekben az üzletekben, ahol a mobiloddal is fizethetsz:

Az Ázsia Bt. üzletébe nekem évekig maga a varázslat volt betérni. Most már nem esek mindig úgy hasra a curry illatától, a halszósz üvegétől... de azért de. Imádat tárgya ez, mekka a főzést kedvelőknek. A Vásárcsarnok mellett találhatóak, a Vámház krt. 5. szám alatt.

A Keleti ízek üzlete minden földi jóval ellátott. Halvától kezdve a töltött cukkiniig mindent megtalálsz, kimért goji bogyójuk is van, ami nálunk a gyerek kedvence iszonyat magas C-vitamin tartalommal. Kurkumából is erős a felhozatal. A Lőrinci piacon is megtalálhatóak, a Ballasi Bálint utca 5. szám alatt. Érdemes mazsolázni náluk!

Olyan nincs, ami a Culiranisban nincs - tartja a mondás. A kedvenc ázsiai ételeidhez, vagy akár kezdő szakácsként is megtalálsz mindent. Bármelyik üzletükbe csoda betérni. A rákot itt vedd meg, ha tényleg jót szeretnél, de fűszerekből is betankolhatsz rendesen, akár curry-ből és algasalátából is. Három boltjuk is van már, ami kicsit addiktív tud lenni. A Balassi Bálint utcában, a Parlamentnél, Óbudán a Perc utcában és a Hunyadi téren is megtalálod őket. Mi szóltunk, hogy függést okoznak!

A belvárosban rohangálva is beszerezhetsz mindent, ami egzotikus. Egyik kedvelt lelőhelyünk a Wesselényi utca 36. szám alatt található, a nevéből eredően sok-sok indai finomság van náluk (kéne egy jó tandorit enni!). Szép Kis India Exotic Market a neve. Vigyázat, fűszertől tüsszögők ne jöjjenek be, mert száll a levegőben a curry és társai! Tanácsot is kapsz, mit és hogyan főzzél és rizsből igen jól állnak, betankolhatsz! 

Zárásként azért ajánlunk egy ajándékdoboz kis boltocskát. Ajánlatos betárazni előre például zacskós miso levesből tőlük. Ezt az alapot csak friss tofuval kell megdobnod forrás után és erős paprikát szórni bele, a Grande Gustonál mindent megtalálsz. A XI. kerületben, a Váli utca 5. szám alatt vannak.

Faljátok fel Ázsiát!

Címkék:étel mobiltelefon élelmiszer mobilfizetés Vásárlás