2015.12.26 08:54:00 Karácsony Miklós

Gluténmentes sütemények az ünnepekre

15-022.jpg

A karácsony a nagy evés-ivás időszaka, és ebbe beletartoznak a finom sütemények is. De mit tegyünk, ha valamelyik szerettünk vagy mi magunk lisztérzékenyek vagyunk? Süssünk! Méghozzá finomabbnál finomabb süteményeket. Bemutatjuk három klasszikus édesség receptjét, amik búzaliszt nélkül készülnek.

Szerencsére az áruházak kínálata egyre szélesebb a gluténmentes alapanyagokból, és rengeteg jó receptet lehet találni a különböző weboldalakon. A Facebookon például létezik egy Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok nevű csoport, ahol jól bevált recepteket találhatunk.

Ma már akár otthonról is vásárolhatunk különböző webáruházakból mindenféle gluténmentes terméket, érdemes körülnézni! Itt akár otthonról, bankkártyával is fizethetünk és házhoz is hozzák az árut.

Attól, hogy nem ehetünk búzalisztet, nem kell lemondanunk semmilyen ételről, süteményről, csak új recepteket kell keresnünk vagy átalakítani néhány dolgot.

 

Mézeskalács

Akár ajándékba, akár karácsonyfadíszként, de természetesen fogyasztva is az egyik elmaradhatatlan kelléke a karácsonynak.

Hozzávalók: 

  • 35 dkg rizsliszt
  • 2 tojás sárgája (+1 tojás a kenéshez)
  • fél mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj és mézes fűszerkeverék
  • 12 dkg sütőmargarin
  • 2 dl méz

A mézet a margarinnal meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, az egészet pedig a lisztes-fűszeres-szódabikarbónás keverékhez. Összegyúrás után 1 órát hűtőben pihentetjük. Kinyújtjuk, szaggatjuk, megkenjük a tojásfehérjével, 160 fokon 12-15 percig sütjük.

 

Zserbó

Hozzávalók: 

  • 35 dkg Alfa mix
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 csipetnyi sütőpor
  • lekvár
  • dió

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk a cukorral. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a futtatott élesztőt, a tojást és a sütőport. 3 részre osztjuk, lekvárral és cukrozott darált dióval megszórjuk. Kelesztjük, 180 fokon sütjük, míg az alja rózsaszín nem lesz. Tetejére olvasztott csokit kenjünk.

/Csokimáz: 20 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, 4 evőkanál tej. Felmelegítjük, majd a tűzről levéve 10 dkg vajat kell hozzá adni./

 

Bejgli

Talán nem is karácsony, a karácsony bejgli nélkül. Aki szereti, de eddig nem ette, mert lisztérzékeny, annak most itt egy alaprecept, amit bátran fogyaszthat!

Hozzávalók

  • 75 dkg Schär Mix B (32x26-os tepsiben 4 rúd lesz)
  • 30 dkg Rama v. Liga margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • bő 3 dkg élesztő vagy 1 csomag Haas gluténmentes szárazélesztő
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 2,5 dl tej, hogy jól gyúrható tészta legyen

Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A tészta nyújtás előtt pihenjen egy bő fél órát. Ízlés szerint töltjük, utána föltekerjük. A tetejét megkenjük tojással, és sűrűn átszurkáljuk villával vagy tűvel, hogy ne repedjen meg. 175 fokon 35-40 perc alatt megsül.