2015.12.17 16:08:57 Karácsony Miklós

Királyi kekszek karácsonyra

kekszek.jpg

A kekszek lehetnek illatosak, ízletesek, egészségesek, ropogósak vagy éppen fenségesen omlósak - igazából csak rajtunk múlik, milyet készítünk. Az viszont biztos, hogy könnyen és gyorsan megsüthetjük őket. Lássunk három pompás keksz receptet, melyeket akár kisgyerekekkel közösen is elkészíthetünk egy családi program keretén belül. A hozzávalókat pedig akár online vásárlás keretében is gyorsan beszerezhetjük.

Sok mindenért lehet szeretni a kekszeket, mégis, talán az a legjobb bennük, hogy elkészítésükkor a fantáziánknak csak a csillagos ég szab határt. Olyan különleges összetevőket is használhatunk mint a kardamom, a gyömbér vagy a pisztácia, így kekszünket bátran kitehetjük a karácsonyi asztalra, nem utolsó sorban pedig hosszú eltarthatósága miatt nagyszerű ajándék is válhat belőle.

Gyömbéres-narancsos keksz glutén nélkül

Téli esték ideális kísérője ez az omlós, édesen csípős keksz. Ráadásul lelkiismeret furdalás nélkül nassolhatjuk, hiszen nem tartalmaz sem glutént, sem finomított cukrokat, illetve liszteket. A gyömbér erősíti a gyomrot, segíti az emésztést, támogatja az immunrendszert, fertőtlenítő, vírusölő hatású. A répa, az alma és a méz pedig csak felerősíti a gyömbér hatását, így alternatív megoldást nyújt uzsonnára, tízóraira, de akár a karácsonyi asztalon is várhatja a vendégeket.

Hozzávalók:
150 g kókuszliszt
120 g zabpehelyliszt
200 g kókusz zsír
2 evőkanál repceméz
2 tojás
1 evőkanál sütőpor
1 csipet só
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 narancs leve
100 g sárgarépa reszelve
100 g alma reszelve (sárgarépával, sütőtökkel is helyettesíthető)

Elkészítés:

Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sót, a sütőport, majd egy másik edényben a tojást, a mézet, a kókuszzsírt, a gyömbért, ezután pedig adjuk hozzá az aprítóban összevágott répát és almát, végül a narancs frissen kifacsart levét. Keverjük össze a két tál tartalmát, majd kezünkkel formázzunk diónyi labdacsokat, és óvatosan lapítsuk szét őket a tenyerünk között. 180 fokos előre melegített sütőben 10-14 perc alatt sülnek készre a gyömbéres kekszek.

Egyszerű csokis cookie, ahogy a franciák készítik

Ennek az eredetileg francia receptnek a sikere a minőségi hozzávalókon múlik. Ne adjuk alább, és használjunk igazi vajat, mauritiusi nádcukrot, melynek ízvilága kissé egzotikus, viszont a feldolgozás során – mivel a cukornádból sajtolással állítják elő – megőrzi vitamin- és ásványianyag-tartalmát, bourbon vaníliás cukrot, illetve legalább 70% kakaótartalmú fekete csokoládét, mely mosolyt csal az arcokra.

Hozzávalók:
125 g puha vaj
100 g nádcukor (helyettesíthető xillittel)
1 tojás
180 g fehér tönköly liszt (ínyencek kipróbálhatják mandula-, rizs- vagy zabliszttel is)
1/2 kávéskanál étkezési szódabikarbóna
1/2 kávéskanál só
150 g legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé
60 g darabolt török mogyoró
1 evőkanál valódi bourbon vaníliás cukor

Elkészítés:

Keverjük ki a puha vajat a cukrokkal, adjuk hozzá a tojás sárgáját, majd óvatosan külön a felvert fehérjét is. Keverjük a tésztába a feketecsokoládét és a mogyorót, melyet előzőleg felaprítottunk. Végül adjuk hozzá a sóval, szódabikarbónával elkevert lisztet, és jól dolgozzuk össze. Formázzunk kb. 3 cm átmérőjű kekszeket, majd előmelegített sütőben süssük 180 fokon 10-12 percig. A rácson hagyjuk kihűlni.

Pisztáciás-kardamomos karácsonyi álomkeksz

Nem ördöngösség elkészíteni ezt az illatos, ropogós karácsonyi álomkekszet, és érdemes rászánni azt a pár plusz percet, ami az előkészületekhez szükséges. A kardamomból használjunk zöldet, és őröljük meg magunk kávédaráló segítségével, hiszen így sokkal illatosabb, aromásabb lesz, a citromból pedig használjunk biót vagy kezeletlen héjút, hogy ne jussanak kekszünkbe vegyi anyagok. Nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Nem utolsó sorban a cukor mennyiséget pedig akár a felére is csökkenthetjük a kevésbé édes szájúak számára.

Hozzávalók:
200 g mandulaliszt
50 g őrölt pisztácia
130 g nádcukor
2 bio citrom frissen facsart leve
10 g zöld kardamom mag porrá őrölve
2 tojás fehérjéje
aprított mandula és pisztácia

Elkészítés:

Keverjük össze a mandulalisztet a porrá őrölt pisztáciával, kardamommal, a frissen facsart citromlével, a cukorral és a tojásfehérjével. Használjunk robotgépet, hogy homogén tésztát kapjunk. Ez után pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten negyed órán át. Ez idő alatt melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és pirítsuk kissé a darált mandulát és pisztáciát, amibe majd beleforgatjuk a kis labdacsainkat. A diónyi kis gombócok gyúrásakor használjunk gumikesztyűt, így kevésbé ragad a kezünkre a tészta. Ha meghempergettük az előpirított darált mandula és pisztácia keverékébe a gombócainkat, kissé lapítsuk el, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük kb. 20 percig, amíg kicsit elszíneződnek a mandula- és pisztáciadarabkák.

Három extra tipp

- A kekszek tésztáját kinyújtva akár formára szaggatva is kisüthetjük.

- Dúsíthatjuk még dióval, mazsolával, vörös áfonyával, datolyával vagy pekándióval is a tésztát.

- Ha olyan webáruházból szerezzük be a hozzávalókat, ahol bankkártyával tudunk online fizetni, úgy időt és pénzt spórolhatunk meg. Az Ökokuckó vagy az Egészségbolt webáruházakban például a megrendeléskor azonnal fizethetünk bankkártyával, így nem kell készpénzzel várni a futárt.

Címkék:keksz sütés