2016.11.26 09:58:01 ShoppingGuy

Így spórolj a fűtésen 3 lépésben úgy, hogy az a pénztárcádon is azonnal meglátszódjon

A téli időszakban az egyik legnagyobb költség, ami terheli a családi kasszát, a fűtésszámla. Fűteni pedig kell, hidegben mégsem élhetünk a lakásban, hogy a hosszabb távú következményekről - a lakás állagának romlása vagy egészségügyi problémák - ne is beszéljünk. Persze, fűteni is lehet okosan, úgy, hogy a lehető legtöbbet spóroljuk meg és közben kellemes meleg várjon otthon. Dühös Mókusék vendégposztjában 3 szuper tippet olvashattok!

A fűtésen való spórolás alfája és omegája a teljes hőszigetelés és a fűtéskorszerűsítés kombó. De mit tegyünk akkor, ha ezek a nagyberuházások most éppen egyáltalán nem aktuálisak, de azért azt sem szeretnénk, hogy egy jeti otthonosan érezze magát nálunk. Ja, és ha lehet, akkor már azt sem sajnálnánk, ha legalább egy kicsivel kevesebb lenne a számlánk. Pláne, ha többel! Lássuk!

futes.jpg

1. Még ma tegyél fel “D-profilt”!

Öregecskébb nyílászáróink már szinte biztosan nem zárnak tökéletesen. Ilyenkor - ha még nem is feltűnő -, de folyamatos huzat alakul ki a lakásunkban. Ez azért rossz, mert a huzat kihúzza a meleg levegőt a lakásunkból és a helyére farkasordító hideget hoz. Nem beszélve arról, hogy ilyenkor az utcát fűtjük, egyszerű jótékonyságból.

Honnan látom, hogy rossz az ablakaim szigetelése?

Leggyorsabban ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy az ablakkeretnél, ahol az ablakszárnyunk és a keretünk találkozik egymással, egy öngyújtó lángját odatartjuk és figyeljük. Nem az a cél, hogy felgyújtsuk a lakást (meleg ide vagy oda), így a láng ne érje az ablakot! Ha a lángunk mozog, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ott légmozgás van, azaz nem zár jól az ablakunk.

Ez még olyankor is előfordulhat, ha van gumitömítése az ablakunknak. Ugyanis ezek a régi gumitömítések az évek során megmerevednek, és már nem látják el jól a feladatukat. Egy ilyen régi tömítésnek az élethossza legjobb esetben is: 5-8 év.

Mit tegyek, ha mozog a lángom?

Az interneten és barkácsáruházban is kapható “D-profil” a te barátod. Ennek az egyik oldala öntapadós, így gyerekjáték a felragasztása, míg a másik oldala kitölti neked a nyílászáróid között keletkezett 2-7 milliméteres réseket.

170-400 forint között találod méterét, attól függően, hogy hol veszed. Elég olcsó és már az első fűtésszezon alatt megtérül.

2. Programozd a fűtésed!

Azt rengeteg helyen olvashatjuk, hogy ha csak egy fokkal csökkentjük a fűtésünket, akkor már 7-9%-ot is spórolhatunk a számlán. Oké, de mit tegyek olyankor, ha én nem akarom lecsavarni a fűtést, mert olyankor úgy érzem, mintha egy sarki expedíción lennék, pedig nem is vagyok tudós?

Kutatások szerint a legpihentetőbben 18 és 20 fok közötti szobában tudunk aludni. Persze ez mindenkinél más, így ki kell tapasztalni. Ha termosztátos a fűtésed, akkor használd a programozhatóságát és állítsd be, hogy éjféltől reggel hatig hűvösebb legyen.

Mit tegyek, ha nem programozhatós a fűtésem?

Ha ugyan termosztátos a fűtésed, de nem programozható, akkor pedig cseréld le. Ma már 6000-7000 forintért is kapható programozható, termosztátos vezérlő, ez egy megtérülő befektetés.

Mire figyeljek a fűtés programozásakor?

  • Soha ne úgy programozzuk, hogy bekapcsoljon-kikapcsoljon. A hőmérséklettel játsszunk és ne a fűtésünk kikapcsolásával, mert egy adott hőmérsékletet tartani olcsóbb, mint mindennap a nulláról újrafűteni.
  • 4 fok játékunk legyen maximum. Különböző kutatások szerint efölött már csökken a megspórolható fűtésköltségünk. Azaz, ha a lakásban 23 fokban érezzük jól magunkat nappal, akkor 19 foknál hidegebbre sose programozzuk a fűtést, még akkor se, ha nem vagyunk otthon.
  • Éjszaka érdemes 18-20 fokban aludni. Próbáld ki!
  • Amikor nem vagyunk otthon, akkor a szokott hőmérsékletünknél 4 fokkal kevesebbet állítsunk be!

Hogyan programozzam a fűtésem a gyakorlatban?

Én például így csináltam meg:

  • 00:00-06:00 ---> 20 Cº
  • 06:01-09:00 ---> 22 Cº
  • 09:01-17:00 ---> 19 Cº
  • 17:01-23:59 ---> 22 Cº

Ez van hétköznapokon, amikor napközben üres a lakás. Hétvégén annyiban más, hogy napközben nincs munka, így reggeltől estig egyenletesen 22 Cº van otthon.

Mit csináljak, ha nálam távfűtés van?

Ha radiátoraid vannak és teljesítményre fizetsz (tehát van értelme a spórolásnak), akkor tudsz a radiátoraidra venni “fűtőtest-termosztátot”. A radiátor csavaróját tudod erre lecserélni és ugyanúgy programozhatóan csavargatja a radiátorodat, attól függően, hogy mi van neki beállítva.

Az ára radiátoronként 6500 forint körül mozog. A jobbak még azt is érzékelik, hogy kinyitottad szellőztetni az ablakot és akkor azonnal elzárják a radiátort. Továbbá nagy előnye, hogy szobánként tudod programozni a hőmérsékletet, így míg például a szobádban alszol a kellemes 20 fokban, addig a konyhádban simán lehet hidegebb is, elég ha csak a reggeli kávédhoz lesz ott meleg.

A programozhatóságban amúgy az a legjobb, hogy ha jól van beállítva, akkor semmit sem veszünk észre belőle. Nekünk úgy fog tűnni, hogy mindig meleg van és nem látjuk, hogy a hátunk mögött bizony spórol nekünk.

3. Kártyával fizesd a számlát!

Legyen bármilyen a fűtésed, azt biztos ki is kell fizetni. Azonban, ha nem készpénzezünk, akkor tranzakciós díjaktól szabadulhatunk meg. Csalóka, mert ez nem egy látványos költség, de olyan, ami például átutalás után a számlánkat terheli. Észre sem vesszük és 2-300 forint rögtön elillant. Úgyhogy, ahogy minden más számlát, úgy a fűtésköltségeinket is inkább kártyával fizessük.

  • Ha gázzal fűtesz, akkor a számládat egyszerűen ki tudod egyenlíteni a szolgáltatód weboldalán.
  • Ha villanyfűtésed van, akkor úgyszintén a szolgáltatód honlapján könnyen kiegyenlítheted a kártyáddal.
  • Ha csekken szoktál fizetni, akkor a postán ezt most már külön díj nélkül kifizetheted kártyával (a csekkbefizetés kártyával ingyenes, de például a levélfeladás nem). Vannak már csekkautomaták is, bedugod a csekket és kifizeted a kártyáddal. Plázákban is láttam már, olyan, mint egy ATM.
  • Díjnet felületén is ki tudod fizetni egyszerűen és gyorsan, ahogyan iCsekk alkalmazáson keresztül is.

A lényeg, hogy ne ragaszkodj a készpénzhez és mindenképp felejtsd el az átutalást. Így magán a befizetésen is rögtön spórolni tudsz.

Tehát, ha még most hétvégén megléped ezt a 3 lépést, akkor nemcsak kényelmesebb, egészségesebb teled lesz, de garantáltan olcsóbb is. Akkor meg miért pingvineznénk?!

Címkék:online spórolás fűtés rezsi számlafizetés Vásárlás