2015.12.22 13:35:00 Karácsony Miklós

Ha gyerek van a családban

15-025.jpg

Régen, a hagyományos falusi kultúrában az ünneplés minden mozzanata előre meghatározott volt. A gyerekek belenőttek a szokásokba és alkalmazkodtak azokhoz. A mai családok többségének ünnepi rítusai nem kőbe vésett szabályok, a gyerekek életkorához illeszkedve inkább a család alkalmazkodik az aprónép igényeihez és befogadóképességéhez.

Íme, néhány tanács annak érdekében, hogy valóban a gyerekek számára is emlékezetes, érzelemgazdag és átélhető lehessen az adventi időszak, illetve a karácsonyi ünneplés. Hiszen a karácsony nem szenteste kezdődik, érdemes minél inkább felkészülni a szeretet ünnepére az előtte lévő hetek során.

Ha csecsemő van a családban, feltétlenül próbáljuk rugalmasan kezelni az ünnepeket. Készüljünk fel arra, hogy az utolsó pillanatban is jöhet egy sírás, talán meg kell etetni vagy sürgősen tisztába kell tenni a kicsit. Ha nincs éppen valamilyen égető problémája, az ünnep hangulata már őt is elbűvöli. Bátran mutassuk meg neki a gyertyát, a csillagszórót, járjuk körbe vele a karácsonyfát. A zene, az ének, az illatok szintén élményt jelentenek a gyermeknek, akármilyen pici is.

Másfél-kétéves gyerek számára kézzelfoghatóvá tehetjük a várakozás időszakát az adventi kalendáriummal. Vannak családok, ahol idegenkednek attól, hogy minden nap édességet vagy egyéb apró ajándékot adjanak a csemetének. Akár a nassolásra való buzdítás riasztja a szülőket, akár a naponta kapott kacatokat nem szeretnék rakosgatni, az biztos, hogy az ünnepek után rengeteg energiába kerülhet megmagyarázni, most már miért nem jár a mindennapos ajándék. E problémát kivédhetjük, ha csak egy naptárt készítünk, amibe beírjuk az adventi időszakot, berajzoljuk a jeles napokat, és kipipáljuk azt, ami már elmúlt. Olvassunk minden este a téllel, a karácsonnyal, az új esztendővel, a szeretettel kapcsolatos, illetve a saját hitünknek megfelelő vallásos történeteket.

Kétéves kor felett már díszíthetjük együtt a lakást, akár minden nap vagy hetente tehetünk ki újabb közösen készített apróságot. Süssünk adventi aprósüteményt a kicsi segítségével – a legtöbb gyerek szívesen dolgozik a tésztával, és ügyesen boldogul a süteményszaggató formákkal és a sodrófával egyaránt. Karácsonyi ajándékot is készíthetünk a kisgyermek bevonásával a családtagok, rokonok számára. Berendezhetünk egyszerű betlehemes sarkot a gyerekszobában, akár az ő játékaiból, akár saját készítésű figurákból. Ekkora gyerekek esetén érdemes esetleg az ünneplést korábbra hozni, nem este, hanem délután gyújtani meg a karácsonyi gyertyákat.

Óvodásokkal, kisiskolásokkal készülhetünk karácsonyi versekkel, dalokkal, de akár betlehemes játékkal is. Egy falusi, kisvárosi utcában örömet okozhatunk szomszédságunkban a bemutatónkkal. Aki hangszeren tanul, a családi karácsonyon is eljátszhat egy jól begyakorolt karácsonyi műsorszámot. A lakás közös díszítése, a közös sütés-főzés, a saját ajándékokról való gondoskodás e korosztály számára is nagyon fontos.

A felső tagozatosok, a kamaszodó fiatalok kapjanak lehetőséget arra, hogy a családi szokásokhoz az ő ötleteik is kapcsolódhassanak. Lehet, hogy olyan jut eszükbe, ami eddig még másnak nem, esetleg hazahoznak egy-egy szokást más családoktól. Legyünk nyitottak rájuk, hogy az ő számukra is fontos, mással nem helyettesíthető ünnep lehessen a karácsony.

Törekedjünk arra, hogy az ünnep ne a vásárlásról, a tárgyakról és az anyagiakról szóljon. Nagyban segíthetjük ezt, ha a decemberi áruházi bolondokháza helyett a szépen szaporodó díszeink igazi szeretettel teli hangulatában maradva, a karosszékből felkeresett webáruházakból szerezzük be az ajándékokat. Ne felejtsük el, hogy az online vásárlások esetén a bankkártyás fizetés a legpraktikusabb.

Kézműveskedéshez alapanyagokat online bankkártyás fizetéssel vásárolhatunk pl. innen:
http://kreativhobby.hu
http://www.re-kreativ.hu

Kézműves tevékenységhez könyveket itt találunk:
http://www.tolgykiado.hu

Élelmiszereket innen rendelhetünk a sütéshez-főzéshez:
https://www.groby.hu
http://bevasarlas.tesco.hu

Címkék:karácsony gyerekek készülődés