2015.12.20 07:51:00 Karácsony Miklós

Hangulat kontra tudatosság

15-011.jpgplázák

Ahogy világlátásunk, úgy az ünnepekhez való hozzáállásunk is különböző. Karácsonykor egyesek a nagyon drága tömegcikkek ajándékozására esküsznek, míg mások a kézzel készült, egyedi ajándékok hívei. Az ünnepre hangolódás legnagyobb részét a készülődés adja, vagyis teljesen mindegy, ki mit ad, sokkal fontosabb, hogyan teszi azt. Végig lehet futni fél nap alatt egy plázán és becsomagolt, átadásra kész ajándékokkal megpakolva "letudni" az ünnepi előkészületeket. De végigsétálhatjuk a karácsonyi vásárokat, kézműves boltokat is, hogy megszólítson bennünket az az ajándék, amivel kifejezőbben tudjuk elmondani szeretteinknek, mennyire fontosak számunkra.

Természetesen minden az ajándékozott személy jellemétől függ. Aki nem örül egy kézzel készült, egyedi, ötletes ajándéknak, azok számára hiába is minden próbálkozás. Az utóbbi években azért egyre jellemzőbb, hogy a régi idők mintájára sokan szeretnék visszahozni gyermekkoruk legboldogabb karácsonyait, amikor is szegfűszeggel tűzdelt narancsot készítettek a kisebbek, a nagyobbak pedig együtt sütötték a mézeskalácsot, sőt még a fára való díszt is együtt készítette a család.

Aki az utolsó pillanatban vásárol, rosszul járhat és nem csupán azért, mert elfogy az áhított termék. A plázák és nagy kereskedelmi egységek óriási árversenyt generálnak már októbertől. Egyik helyen a játék olcsóbb, másutt a műszaki cikkek vagy a ruhanemű éri meg jobban. A tudatos vásárlók jó előre, az akciókat figyelembe véve, apránként válogatják össze, amit szeretnének.

Napjainkra hatalmas a kereslet a minőségi termékek iránt.  Sokan még a szaloncukrot is maguk készítik, fontosak lettek a helyi manufaktúrák termékei, például méz, csokoládé. Virágzó üzlet a "handmade" édesség: a keksz, a bonbon, amik 60-80%-os kakaótartalmukkal igazán prémium minőségűek.

A kézműves vásárokon hazai mikrovállalkozások által készített, egyedi darabszámú, küllemű és jó minőségű termékek közül válogathatunk. A plázákban, nagy áruházakban a tömegcikkek kiváló ár-érték aránya és a mindent egy helyen érzés kielégítő egyszerűsége a vonzó. A kézműves vásárok lényege leginkább a könnyebb átszellemülés, a kellemes karácsony illatok, a csodás, kézzel készült termékek varázslata. Egy forrón gőzölgő forralt bor mellett a különleges mézeskalácsok, a gyertya-remekek, a szépséges porcelán termékek, merített papíros üdvözlőlapok, kézzel varrott babák, fajátékok, ötletes kézügyesség-fejlesztők, meleg szőrmék között az ember kicsit jobban átérzi az ünnep fontos üzenetét.

Persze az árak döntő szerepet játszanak, ebben pedig a legkiválóbb ajánlatokat a nagyáruházaktól és webshopoktól kaphatjuk meg. A világháló olyan mennyiségű, minőségű termékek beszerzését teszi egyszerűvé, hogy szinte felesleges is a karcoló hidegben üzletről üzletre járni. A legmodernebb banki fizetési technikák olyannyira leegyszerűsítik a vásárlást, hogy pár kattintás után már várhatjuk is a futár: a bankkártyás fizetésnek vagy a PayPal szolgáltatásnak köszönhetően még az internetes bankfiókunkba sem kell belépnünk, hogy kiegyenlítsük számlánkat. Válasszuk hát a már megszokott boltról-boltra járós ajándékbeszerző technikát, netán a kényelmes webshopos vásárlást, bankkártyánk mellett már nem igazán lesz szükségünk pénztárcára.

Címkék:karácsony hangulat tudatosság vásárok plázák