2015.12.09 13:58:51 Karácsony Miklós

A tuti mézeskalács

blog_img05.jpg

Az igazi mézeskalács mézédes, lágyan fahéjas, tükrösen fényes, rusztikusan cukormázzal díszített. Az igazi mézeskalácstésztából akár egy házikót is összedobhatunk, mert kívül stabilan tartós, belül viszont puhán omlós. Hogyan készül az igazi mézeskalács? Eláruljuk a legtutibb receptet, és azt is, hol találjuk meg a különlegesebb verziókhoz az egzotikus fűszereket, melyeket egy gombnyomással a neten megrendelhetünk, a bankkártyánkkal kifizethetünk, és sorban állás, idegeskedés helyett otthon kényelmesen ki is díszíthetünk.

Imádom, amikor az egész nappalit körbelengi a karácsonyi fűszerek, a fahéj és a szegfűszeg semmihez sem hasonlítható illata. Miközben sütöm a mézeskalácsot, valahogy belassul körülöttem a világ. A különleges fűszerek életre kelnek, a tészta kiszaggatása és díszítése pedig egy igazi meditációval is felér, mely után friss tudattal, büszke jókedvvel feltöltekezve készülhetek az ünnepekre.

Használj igazi fűszereket

Ne vegyél előre csomagolt mézeskalács fűszerkeveréket, hiszen ezt te magad is elkészítheted, így az a te ízlésed szerint alakítható. Mivel saját kézzel őrlöd, azt is tudhatod, mi van és mi nincs benne. Tehát ne habozz, végy igazi fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, kardamomot, majd reszeld, zúzd szét mozsárban vagy őröld porrá a kávédarálóban. Így egyrészt a fűszerkeveréked aromája jóval erősebb és gazdagabb lesz, mint a polcokon ki tudja mióta várakozó társaié. Másrészt, mivel nem halad át más fűszereket őrlő padon, így nem tartalmaz allergén anyagokat, diót, mogyorót vagy egyéb hozzáadott ízfokozót vagy cukrot.

Saját készítésű alap mézeskalács fűszerkeverék

1,5 ek fahéj
1 ek szegfűszeg
1 ek gyömbér
1 kk szerecsendió
1 narancs héja
1 citrom héja
(dúsítható még bourbon vaníliával, ánizzsal, korianderrel, szegfűborssal)

Nem mindegy a méz sem

Sütöttem már mézeskalácsot repcemézből, akácmézből, hársmézből és persze vegyes virágmézből is. A tapasztalat azt mutatta, hogy nem feltétlenül a legdrágább mézből, az akácmézből a tuti a mézeskalács, sőt igazából csak enyhén érezhető benne az akác aromája. A jó öreg krém-, vagy vajméznek is hívott repceméz, mely szőlőcukorban igen gazdag, finom ízt adott a mézeskalácsnak, de mégsem hozta az elvárt zamatot. A hársmézet hagyjuk inkább a köhögés kezelésére, és együk evőkanálból, naponta háromszor, mézeskalácsot pedig süssünk vegyes virágmézből, ha azt szeretnénk, hogy amolyan igazi mézes, száncsengős legyen az ízvilága.

A tuti mézeskalács receptje

Hozzávalók:
-1000 g tönköly fehér liszt (a búza finomliszt is megfelelő)
-2 kávéskanál étkezési szódabikarbóna
-250 g vaj
-400 g vegyes virágméz
-150 g barna mauritiusi nádcukor
-2 tojás
-2 evőkanál (kb. 30 g) a saját készítésű mézeskalács fűszerkeverékből

Elkészítés

Szitáljuk át a lisztet, majd keverjük el benne a szódabikarbónát. Daraboljuk bele a puha vajat, azután adjuk hozzá a mézet, és a cukrot, mely utóbbit jobb, ha porrá őröljük egy kávédaráló segítségével. Válasszuk külön a tojás fehérjét a sárgájától, és adjuk a két sárgáját a tésztához. Gyúrjuk jól össze. A tésztát pihentessük a hűtőben legalább pár órát, de inkább egy egész éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassuk, és sütés előtt kenjük meg tojásfehérjével. Cukormázzal csak sütés után, magvakkal még sütés előtt díszítsük kedvünk szerint.

A cukormáz receptje

150 g porcukorban keverjük el egy tojás felvert habját, majd kanalazzuk zacskóba, melynek sarkát kivágjuk, hogy rajzolhassunk vele. Színes mázhoz használhatunk kakaóport is.

A mézeskalács melegséget, meghittséget varázsol otthonunkba. Készítsük el saját kezűleg ezt a karácsonyi süteményt, mely több hétig is eláll, és karácsonyi ajándéknak is tökéletes. A minőségi hozzávalókat az alábbi helyeken tudjuk beszerezni, csak úgy, mint az egzotikus fűszereket, sorban állás és idegeskedés nélkül a neten, ahol bankkártyával nyomban fizethetünk.

www.zoldbolt.hu

www.fuszerboltom.hu

www.egzotikusfuszerek.hu