2016.12.19 10:26:00 ShoppingGuy

Minden harmadik ember rosszul érzi magát, ha nem ad borravalót a futárnak

Online vásárlás, kiszállítás és persze a futárok. Érdekes témakör ez, már csak azért is, mert ma már szinte mindenkinek legalább egyszer volt köze hozzá. Dühös Mókusék most ennek az egész folyamatnak a legvégét járták körül, vagyis azt a pillanatot, amikor megérkezik a futár, átadja a csomagot és... És itt pont, pont, pont - a téma a borravaló!

Az íratlan szabályokkal talán az a baj, hogy nincsenek leírva. Így viszont áll az ember és nem tudja, hogy mitévő legyen, mondjuk egy borravaló témában.

futar1.jpg

Ma már egyre több futárnál lehet bankkártyával fizetni, ami valljuk be: 3 éve még bőven UFO kategória volt. És már majdnem mind kütyüvel jár, amivel látványosat fejlődött az iparág, de a borravaló témáját minden fejlődés ellenére még mindig szürke köd fedi.

Gyorsan össze is dobtam egy kérdőívet és rávettem több mint 2500 embert a válaszadásra. Ugyan nem reprezentatív, de kiindulópontnak tökéletes, hogy lássam hányadán is állunk.

borravalo2.png

Neten kutatva egyáltalán nem nehéz belefutni horrorsztorikba, akár mindkét oldalról. De az a gyanúm, hogy nem ezek a jellemzőek a futár-ügyfél kapcsolatokra, ezek csak a nagyobb reflektort kapott kisebbségek

Kötelező vagy illendő a borravaló?

Ha szigorúan vesszük, akkor a törvény az, ami kötelező. Tehát a borravalóról, amíg nem dönt a parlament, addig az csak egy lehetőség marad.

Amikor azt a kérdést tettem fel 5 embernek, hogy a “borravaló miért alakult ki?”, akkor lényegében azt a közös választ kaptam, amit legjobban így lehet leírni: ez egy jutalmazási felület, amivel a kiugró teljesítményt lehet jutalmazni. Ezáltal, ha kötelezőnek vagy csak illendőnek érezzük, akkor pont a lényege veszett el. Hiszen a jutalom nem lehet se kötelező, se illendő.

Az egyik megkérdezettem ezt így szemléltette: “Önmagában az, hogy valaki kiszállítja a vacsorámat, az még nem kimagasló teljesítmény. Ha ezt villámgyorsan, kedvesen, és szuper gondosan teszi, úgy, hogy a leves is a tálban marad, na az már nagyon is az!”

Félünk a borravalótól?

Az egyik kérdésemmel arra akartam választ kapni, hogy a borravaló mennyire szól a futár teljesítményétől és mennyire a válaszadóm lelkivilágától. Azaz, hogy ad-e a válaszadók közül valaki csak azért borravalót, hogy ne gondoljanak róla rosszat.

Kiderült, hogy szerencsés az a futár, aki ilyen emberrel találkozik, mert a munkája minőségétől függetlenül számíthat a borravalóra. Ráadásul nincs is nehéz dolga, hiszen a megkérdezettek közül minden harmadik ember nyilatkozott úgy, hogy

azért ad borravalót, hogy ne gondolják smucignak.

Gáz, ha nem adunk borravalót?

Az egyik kérdésemmel arról akartam jobb képet szerezni, hogy előfordult-e már olyan a válaszadómmal, hogy a futár valahogy - akár szóban, gesztussal vagy mimikával - a tudtára adta, hogy elégedetlen a borravaló mértékével, esetleg hiányával. Nos a válaszadók 25,2 %-a erre a kérdésre igennel felelt.

borravalo.png

Ez meg már olyan, mintha a gyerek az ötösért járó jutalomcsokit hármasnál is kérné, de minimum szóvá tenné.

Címkék:online szállítás borravaló futár Vásárlás