2016.11.24 08:59:55 ShoppingGuy

7+1 tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a Black Friday-ből!

Holnap itt a nagy nap, indul a Black Friday-őrület! Sok webáruház és üzlet készül akciós ajánlatokkal, de hogy igazán ki tud használni a kedvezményes árakat, jó, ha tudsz még pár trükköt és praktikát. Dühös Mókusék vendégposztja következik!

Te is szeretsz vásárolni? Mi imádunk! És főleg ajándékokat, de persze saját magunkat sem fosztjuk meg a kereskedelmi mennyország nyújtotta örömöktől. A vásárlásnál már csak az akciós vásárlás jobb, ami bizony a karácsonyi időszakkal kéz a kézben jár.

blackfriday3.jpg

Használjuk hát ki! Bár egy tudatos vásárló ilyenkor is résen van, ha okosan és odafigyelve vadásszuk az ajánlatokat, csakis jól járhatunk! Összeszedtük, hogyan járhatunk a legjobban és mire figyeljünk a közelgő, hatalmas akciókkal váró, november 25-i Black Friday napokon!

A Black Friday tényleg arról szól, hogy elinduljon a karácsonyi shopping, és valós, igazi akciók is vannak, a cégek pedig akár a bekerülési ár alá is lemennek. Jó hír, hogy akár 80%-os kedvezményt is kínálnak az üzletek és webáruházak, ami azért nem semmi! Juhú!

Az elnevezés kialakulása röviden:

  1. január -- „Fekete péntek” nevet adta a Philadelphiai Rendőrség a hálaadást követő napnak. Azonban ez nem egy kedveskedő név. A fekete péntekkel indul meg a karácsonyi bevásárlószezon, ami hatalmas dugókkal, a belvárosi boltokhoz siető vásárlók miatt tömött járdákkal jár.

A kifejezés Philadelphiából ered, és a sűrű forgalomra utal. Újabban a kereskedők és a média inkább arra utal a kifejezéssel, hogy a kereskedők ekkor kezdenek a pirosból (a veszteség színe a könyvelésben) átmenni a feketébe (vagyis nyereséget termelni).

bf1.jpg

Nem sajnáljuk tőlük, hiszen nekünk, vásárlóknak is szuper lehetőség, hogy barátibb árakon tudjunk vásárolni, ráadásul valahogy van ennek egy hangulata is. Mi szeretjük! :)

1. Előjáték

Érdemes már most körülnézni és rákeresni a Black Friday kifejezésre, illetve szemfüles vásárló módjára vadászni a plakátokon vagy kirakatokban előforduló ajánlatokat, mert sok cég akarja minél hamarabb learatni a vásárlókat babérokat, és már most olyan akciókat hirdet, amikkel tényleg egész évben nem találkozunk.

2. Vigyázz, kész, rajt!

A legfontosabb szabály, hogy ne csütörtökön jusson eszedbe, hogy "Ó, majd holnap elugrunk körülnézni és jól bevásárolunk a nagy akcióban!", mert az nem fog neked sikerülni! Egy igazán sikeres vásárlásra egyébként sem árt, ha felkészülsz, de az egy(-két) napos akcióknál különösen fontos, hogy egyszerűen nem áll rendelkezésedre a világ összes ideje, de még csak hetek, hónapok sem, hiszen konkrétan azon a napon - jobb esetben, napokon - kell lecsapnod a lehetőségre!

Nem arra gondolunk, hogy lélekben készülj fel... Bár az is nagyon fontos, sőt! Ami ennél sokkal fontosabb viszont, hogy ha lehet, akkor erre a napra már legyen egy kész listád arról, hogy hol és mit akarsz megvenni, hogy ne aznap kelljen körmöt rágva azon aggódnod, hogy a 466 üzletből csak 12-re lesz időd a pláza nyitva tartási ideje alatt! Akkor már ne a válogatással menjen el az időd (max. a maradék), hanem csak előkapva a listádat pakolhass a kosárba!

3. Egységben az erő!

És a minden kedvezményt kihasználó lehetőség. Bár ilyenkor általában egy fix százalékos kedvezményt adnak a termékekre, mégis van, ahol pl. összeghatárhoz kötik a magasabb kedvezményt vagy több darab vásárlása esetén adják meg az alacsonyabb árat. Ezért érdemes - sőt, kötelező - összeállni barátnőkkel, kishúggal, szomszéddal és (persze szintén előre) megbeszélni, hogy együtt hozzátok ki a legtöbbet a Black Friday-ből. Ráadásul csapatban a shopping is sokkal élvezetesebb, szóval ne csak azt vállald be, hogy neki is megveszed, hanem vidd őt is magaddal! Persze ehhez arra megfelelő partnert kell választani, az nem is kérdés!

4. Légy résen!

Fő a bizalom, de ha üzletről van szó, mindenképp olvassuk el az apró betűket is (Sőt, azt először!), hogy nehogy később jöjjünk rá, hogy nem is jártunk olyan jól, csak elvakított az adott pillanatban világra szóló ajánlatnak tűnő lehetőség.

Sok helyen van, hogy egy tulajdonképpen "állandó akció"-t állítanak a Black Friday-os oldalra vagy polcra, csak hogy nekik is legyen ott valami, de az az ár egyébként jövő héten és 2 hét múlva is pont annyi lesz. Vannak boltok, ahol ezen a napon (vagy akár egész hétvégén) mindenre él a kedvezmény, de vannak, ahol csak adott termékkörre, sőt, akár csak konkrétan megjelölt termékekre vonatkozik az akciós ár.

Ne vessük rá magunkat feltétlen az összes áthúzott árra!

Az is túl gyakori sajnos (online és fizikai üzletekben egyaránt), hogy az áthúzott ár soha nem is létezett, de az akcióban részt kell venni, ezért simán kreálnak egy magasabb árat, amit áthúznak, majd aláírják azt, amennyiért tegnap is árulták, hiszen sok vásárló belesétál a csapdába. Te ne tedd! Nem mondom, hogy minden esetben egyszerű lerántani a leplet ezekről a csalásokról, de akár otthon vásárolsz egy webáruházban, akár egy kirakat előtt hoz izgalomba egy jobb ár, minden esetben körül tudsz nézni a neten, hogy az adott termék ára valóban akciós-e! A legjobb persze, ha időben, előre (!) megnézed a kiszemelt kincsek (még nem akciós) árait és akkor nem érhet meglepetés (legalábbis nem a rosszféle)!

5. Rendelj neten!

De legalábbis mindenképp ott nézz körül először, merthogy vannak olyan áruházak (súgok: pl. edigital és MediaMarkt Black Friday előtti hétvégéje is ilyen volt), ahol csak és kizárólag netes vásárlás esetén kapod meg a hatalmas kedvezményt. Nem véletlen!

Megvan a karácsonyi vásárlás hangulata és sokunkat alapjában véve a tömeg sem zavar, de azért mindenkinek megvannak a határai és hát az sokunknak az ilyen napokon derül ki, hol is húzódik ez a bizonyos határ!

Nagyon drukkoltunk, már sok-sok évvel ezelőtt is, hogy eljöjjön ez a korszak, amikor majd’ mindent meg tudunk vásárolni online is, ráadásul alapból is sokszor jóval olcsóbban - hiszen nem kell üzlethelyiséget bérelni, eladót és rezsit fizetni, stb.. A karácsonyi időszakban pedig kifejezetten érdemes figyelni nemcsak a Black Friday, hanem a webáruházak egyéb akcióit is, hiszen ilyenkor még inkább szeretnék redukálni a fizikai vásárlótömeget az offline üzleteikben, nemcsak a logisztika, de a vásárlói elégedettség fenntartása miatt is.

bf2.jpg

Nekünk pedig mi sem egyszerűbb, mint a forró teánkat szürcsölve, a kanapén ülve kiválasztani a legjobb karácsonyi ajándékokat a kedvenc webáruházainkból és sorban állás nélkül, egyszerűen csak bankkártyával kifizetni és megrendelni őket! Tudjuk, hogy sokan még mindig szerettek készpénzzel fizetni és az utánvétes fizetést választjátok, pedig annak bizony felesleges plusz költsége van, amitől így simán megkímélheted magad! De ha valami miatt mégis az utánvét mellett döntesz, akkor persze, fizess utólag, de akkor se a papírpénzt használd!

Tudtad, hogy több cégnél már alap, hogy a futárnál van bankkártya-terminál!? Tescós házhoz rendelésnél pl. csak így tudsz - nagyon helyesen - fizetni a csomag átvételekor! Van, ahol előre kell jelezni ezt a szándékodat, úgyhogy erre figyelj, ha több opciós a kosárnál a fizetési lehetőség! Viszont menő, hogy a postás csak csönget, mi csak csippantunk és máris a kezünkben a kincs.

Fontos! Jó, ha előre regisztrálsz azokon az oldalakon, ahol majd vásárolni szeretnél, hogy azzal se menjen az időd (Lásd. 2. pont!), illetve nem ritka, hogy egy-egy áruház weboldala ilyenkor bizony nem működik zökkenésmentesen, így jó, ha nem most szenveded végig a regisztrációs folyamatot is. Arról nem beszélve, hogy ha előre felveszed egy kívánságlistára a termékeket, amik érdekelnek, most csak végig kell kattintgatnod és már a tied is!

6. Használj netes listát!

Az előkészület a netes vásárlásnál is ugyanolyan fontos, szóval péntekre már legyen egy kész listád arról, hogy hol, mire fogsz majd rákattintani vagy leemelni a polcról, ha az is épp akciós! Erre a legtökéletesebb egy mobilalkalmazás, ami mindig kéznél van, így addig folyamatosan gyűjtheted rajta a kedvenceidet. A papírcetli elveszhet, elázhat, ráadásul simán lehet, hogy a másik táskádban hagytad, szóval egyértelmű, hogy ennek a sokat érő listának egy felhőben a helye!

Nálunk a Trello a kedvenc, de sok-sok hasonlót találsz a mobilod alkalmazás-áruházában és vannak specifikusabbak is (ahol pl. behúzhatod az áruházak közelgő akcióit), de azokat itthon kevésbé lehet használni, úgyhogy nekünk picit még trükköznünk kell! De nem bonyolult, csak készíts számodra egyértelmű, könnyen kezelhető listákat, dobozokat és kategorizáld a megvásárolandó cuccokat akár fontossági szempontból, akár az üzletek típusának megfelelően. A legjobb, ha olyan alkalmazást választasz, ahol a már megvásárolt dolgokat könnyedén ki is tudod húzni, hogy folyamatosan átlátható maradjon a listád!

7. Csak tudatosan!

Ahogy már megbeszéltük, nem feltétlen olyan akciót ajánl az adott üzlet, ami megismételhetetlen és csak most van, ezért ne hagyjuk magunkat elcsábítani minden áron (még jó áron se)! A nagy böngészésben észreveszel egy szuper leárazott kis kabátkát magadnak? Gondold át, hogy "Tényleg most van erre szükségem?", vagy jó lesz az máskor is, amikor jobban van épp magadra pénzed és most inkább a karácsonyi ajándékokra koncentrálj! Ezeket pedig rakd fel a -legtöbb webáruházban megtalálható- kívánságlistára vagy írd fel a telefonodba!

Mi sokat rendelünk külföldről és téged is bátran biztatunk erre, ráadásul mivel ott már a Black Friday sem pár éves hagyomány, szinte mindenhol megdöbbentő árakkal várnak ilyenkor. Viszont fontos, hogy ha karácsonyra vásárolsz ajándékot, csak úgy vállald be a Kínából vagy Amerikából érkező termékek megrendelését, hogy ha nem fog fájni, ha mégsem érkezik meg a nagy napig (a legtöbb helyen 60-90 napra vállalják a szállítást, a legtöbbször mégis megérkezik 2 héten belül, de vannak kivételek).

[Kis színes] Nálunk az az adventi szabály, hogy ebben az időszakban már "Magunknak nem vásárolunk!". Ennek több oka is van: egyrészt ajándékokra a világ összes pénze sem elég, másrészt simán lehet, hogy valaki a családtagjaink közül pont azt az ajándékot fogja megvenni nekünk és akkor nehéz lesz meglepett és örömteli arcot vágni, ha már van belőle otthon egy.

Igaz ez a kihagyhatatlan ajánlatokra is - mert tényleg vannak olyanok -, ha épp van rá pénzünk, De legalább a pénztárba való sorban álláskor hagyjunk magunknak egy percet, hogy átgondoljuk, hogy valóban el kell-e vinnünk most azt a terméket.

+1 Cyber Monday

Ha már most tudod, hogy esélyed sincs a Black Friday lehetőségeit kihasználnod, mert épp egy lakatlan szigeten romantikázol szerelmeddel (persze, hogy net nélkül) vagy csak véletlenül lemaradtál róla, akkor se keseredj el, mert egy pár éve divatba jött új őrület kisegít a bajból. A Black Friday-t követő hétfőn - tehát idén november 28-án - tartják világszerte a Cyber Monday nevű online vásárt, amikor legfőképpen az online vásárlásra hívják fel a figyelmet, természetesen szintén sok-sok akcióval! Bár magyar elnevezése még nincs, de már itthon is sok üzlet tartja, úgyhogy érdemes résen lennünk és ezt a napot is beírni a shopping-naptárunkba!

Tehát: ne hagyd ki az akciós lehetőségeket, de okosan használd ki őket, hogy jövőre is legyen hozzá kedved!

Címkék:online karácsony bankkártya tudatosság Vásárlás Kedvezmény Black Friday