2016.07.26 17:39:46 ShoppingGuy

Elállási jog: Tizennégy napon belül meggondolhatod magad

Szívesen rendelnél a netről ruhát vagy cipőt is akár, de attól tartasz, hogy próba nélkül nem a megfelelő méretet választod? Vagy nem bízol abban, hogy a webáruházban látható termékfotók a valóságot tükrözik, és tartasz tőle, hogy amikor kézhez kapod a csomagot, csalódás lesz a vége?

A legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat, hogy valami nem stimmel a kapott áruval. A cipő szorít itt-ott, vagy a ruhának mégsem olyan az esése, mint amit elképzeltünk. Ez azonban nem kell, hogy visszatartson téged az online vásárlástól.

aruvissza1.jpg

Szerencsére az interneten megvásárolt és kézhez kapott rendelés után - a fizetés módjától függetlenül - tizennégy napon belül meggondolhatod magad, és akár indokolás nélkül is visszaküldheted az árut a kereskedőnek. A kereskedő pedig a törvény szerint köteles azt visszavenni, és visszafizetni a vételárat, vagy kérésedre ki kell cserélni egy másik termékre (pl. ekkor kérheted, hogy egy számmal nagyobb cipőt küldjenek). Ha bankkártyával fizettél a webáruházban, akkor a kártyádhoz kapcsolódó folyószámlára utalják az összeget, ha pedig utánvéttel vagy átutalással vásároltál, akkor a visszáru-nyilatkozaton megadott IBAN bankszámlaszámodra küldik vissza a pénzedet.

Ezzel együtt a visszaküldéssel vagy cserével kapcsolatos rendelkezéseket is minden esetben javasolt áttanulmányozni az adott webáruház szerződési feltételei között, ugyanis az egyes országok, illetve webáruházak szabályai igen eltérőek lehetnek. Azt is fontos tudni, hogy az elállási jog nem érvényes például gyorsan romlandó termékek, élelmiszerek vagy olyan műsoros CD, DVD, szoftver esetében, amelyek csomagolását a vásárló felbontotta.

Ha úgy döntesz, hogy visszaküldöd a terméket, akkor nincs más teendőd, mint kitölteni a visszáru-nyilatkozatot, amit általában letölthetsz a webáruház oldaláról, majd ezt az eredeti csomagolásba visszatett áruval együtt feladod postán arra a címre, amit a webáruház megadott.

aruvissza2.jpg

Mikortól számítandó a 14 nap, vagyis az elállási határidő?  Amikor az árut teljes egészében megkaptad, és aláírásoddal bizonyítottan át is vetted. Nagyon fontos, hogy a kézhezvételnek írásos nyoma is maradjon, amivel az elállás időpontját egy esetleges vita esetén később igazolhatod.

Ha úgy döntöttél, hogy az árut mégsem kéred, és visszaküldöd, az eladó köteles a kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzésétől számított 14 napon belül visszatéríteni. Méghozzá hiánytalanul, azaz nem vonhat le pl. kezelési költséget vagy hasonlót. A visszaküldés közvetlen költségeit (posta- vagy futárdíj) általában neked kell állnod, de vannak olyan jófej kereskedők, akik még ennek a költségét is átvállalják.

Forrás: 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól.

FONTOS: A tájékoztatás nem teljes körű, rendelés/vásárlás előtt mindig tájékozódj arról, hogy az adott kereskedő az Általános Szerződési Feltételeiben hogyan rendelkezett a fenti témát illetően. Kérjük, vedd figyelembe, hogy a fentiektől akár eltérő is lehet az adott kereskedő esetében a gyakorlat.

Advertisement

Címkék:online elállási jog Vásárlás áruvisszaküldés