2015.12.01 08:42:00 Karácsony Miklós

Időben készülődni

blog_img04.jpg

Még javában tombol az ősz, amikor már a nagyobb bevásárlóközpontok folyosóin karácsonyi dalok csilingelnek a fülünkbe, feldíszített karácsonyfák uralják a hatalmas belső tereket és aranyszínű, óriási piros masnikkal keretezett, világító gömbök ereszkednek le a magasból. Diszkrétnek semmiképpen sem mondható utalás ez arra, hogy minél hamarabb kezdjük meg a ráhangolódást az ünnepi vásárlásra: költsünk, fogyasszunk, lépjük át korlátainkat.

Szürreális a kép, sokan alattomos szándékként értékelik, kereskedői cselszövésnek titulálják. Mégis ha belegondolunk, ugyan miért is tartjuk ördögtől valónak, hogy az üzletek már hónapokkal előbb szebbnél szebb portékákat kínálnak a fa alá? Hiszen az okos és tudatos vásárló nem december harmadik hetében akar beleroskadni az ünnepi előkészületekbe, hanem ésszerűen, az akciós kínálat áttekintésével határozza el, hogy kinek, mit, hol és hogyan vásárol.

A decemberi tömeg, a tolakodás, a türelmetlenség már-már kínos azok számára, akik az ünnepet meghitten, békében kívánják eltölteni. A gépies - kipipálós - bevásárlások nem csak hogy nem költséghatékonyak, de akik állítják, hogy nem szeretik az ünnepet, azok döntően a kapkodós, utolsó pillanatban ötlettelenül, céltalanul vásárló típusba tartoznak.

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor okosan, a kínálatot alaposan áttekintve vásároljuk meg a szeretteinknek szánt ajándékot vagy az alapanyagot, amiből mi magunk készítünk meglepetést. A nagyáruházak, webshopok gyakorlatilag az ünnepet megelőző összes hétre akciókkal készülnek, motiválva ezzel vásárlóikat és jó érzést keltve bennük, hogy a temérdek pénz elköltése mellett valamivel ők is jól járnak.

Az internet megoldást és ötleteket kínál a lakásdekoráció megtervezésétől kezdve, az ajándékok beszerzésén át, az ünnepi menü összeállításáig bezárólag mindenre. Miért is pazarolnánk hát az időnket sorban állással, ide-oda rohanással, hogy mindent személyesen szerezzünk be? Századunk egyik csodás vívmánya a bankkártya, amivel gyorsan, könnyen, egyszerűen lehet a világhálón vásárolni, és kimozdulás, bosszankodás nélkül házhoz kérhetünk bármit, amire vágyunk.

Mi több, még árkalkulációs programok is segítik az ünnephez szükséges termékek beszerzését. A webshopokon kívül egyes hipermarketek is házhoz szállítják kínálatuk bármelyikét, csupán pár gombnyomás és máris letehetjük az ünnepi készülődés terhes részeit, marad energia a fontos dolgokra fókuszálni.

A megfontolt vásárlók nem csupán időt, energiát spórolnak az online vásárlással, hanem rengeteg pénzt is. A webshopok árukínálata elképesztő, némi internetes szörfözéssel, különleges ajánlatokra, ötletekre tehetünk szert, mi több még a karácsonyi vacsorát és a "házi" süteményt is házhoz rendelhetjük! Mindenki áhítja az igazi karácsonyi hangulatot, de ezt csakis mi magunk tudjuk megvalósítani azzal, hogy az év utolsó hónapjában a tülekedés helyett már csak néhány apróságért és egy jó forralt borért sétálunk ki a karácsonyi vásárba.