2015.11.25 17:13:21 Karácsony Miklós

Népek karácsonya

blog_img01.jpg

Alma, narancs, fahéj, szegfűszeg. Mézeskalács. Adventi koszorú. Betlehemes. Hó. Szaloncukor. Karácsonyfa. Ajándékok. Éneklés. Halászlé, töltött káposzta. Bejgli, mákos guba. Éjféli mise.

Mi, magyarok egy asszociációs játék során valószínűleg ezeket a kifejezéseket kapcsolnánk a karácsonyhoz. Más országok lakói azonban más képzeteket kötnek a decemberi ünnepekhez. Körképünk érdekes szokásokat bemutató fantáziautazás, amely ötletet adhat a decemberi kikapcsolódás helyszínének megválasztásához.

Az enyhe télre vágyók számára jó célpont lehet a mediterrán Görögország, persze csak akkor, ha nem ijedünk meg némi esőtől. A görög karácsony tizenkét napig, december 25-étől vízkeresztig tart. A görög néphit szerint a föld alatt élő koboldok ilyenkor könnyen kijöhetnek lakóhelyükről, és mindenféle szerencsétlenséget hozhatnak az emberekre, ráadásul az ünnepek idején állandóan bosszantják őket. Egyébként is rendkívül gonoszak, folyton a Földet tartó fa törzsének elfűrészelésén mesterkednek. E koboldok félrevezetése érdekében a háztetőre is tesznek a görögök ennivalót, és az egész ünnep során begyújtva hagyják a kandallót, mivel a manók félnek a tűztől. A görög szigeteken hagyományosan a karácsonyfa helyett a halászhajóikat díszítették fel a családok. Sok helyen ma is, akár állítanak karácsonyfát, akár nem, feldíszített hajómakettet tesznek az ünnepi asztalra. Az ünnepi kenyérbe pénzérmét sütnek, amely szerencsét hoz a megtalálójának.

Aki a karácsonyt elképzelhetetlennek tartja igazi téli időjárás nélkül, annak jó választás lehet Izland. Havat az ország északi részén találhat nagyobb valószínűséggel, a világos nappal azonban az egész ország területén néhány órán keresztül élvezhető csak. A sötét miatt igazán nagy jelentősége van a meghitt ünnepi hangulatnak, a családi melegségnek. A csodálatos ország decemberi hiedelmei és szokásai eltérnek a mieinktől. Izlandon a hagyományok szerint tizenhárom manó él. Kis gonosz lények voltak valaha, emberevő trollok gyermekei, főképp a gyerekek bosszantásában lelték örömüket, de az utóbbi évszázadok során megszelídültek. Azóta ajándékot készítenek a csemetéknek a manók, melyeket a gyerekek gondosan kikészített cipőibe rejtenek. December során az ablakba tett cipőkbe összesen tizenhárom éjjel kerül ajándék, mivel egyesével jönnek le a hegyekből a manók, december 24-ig. Kíváncsian lesheti az izlandi gyerek minden reggel, hogy vajon aznap járt-e arrafelé az egyik, s hozott-e valami ajándékot. Virgács helyett Izlandon krumpli jár az engedetlen gézengúzoknak. Az Izlandra látogatók ügyeljenek rá, hogy új ruhát vegyenek fel karácsony estére, különben könnyen meggyűlhet a bajuk a fekete karácsonyi macskával, aki felfalja azokat, akik régi ruhájukban ünnepelnek.

Izgalmas élmény lehet nyáron karácsonyozni. A verőfényes napsütés, a tengerben való fürdés különös ízt kap, ha az otthonokat, az üzleteket és a szállodákat a strandolás idején műfenyő díszíti, az asztalra pedig ünnepi étel kerül. Dél-Afrikában például nyáron van karácsony. Ilyenkor a szabadban elköltött családi ebéd után baráti látogatásra vagy közös strandolásra indulnak az ott élő családok. Magukkal visznek mindenkinek egy-egy doboz süteményt, majd az együtt töltött idő végén kicserélik meglepetés-dobozaikat, amit csak később, hazaérkezve bonthat fel a megajándékozott. Aki itt szeretné eltölteni az ünnepeket, esernyőt, esőkabátot vigyen a záporok és zivatarok idejére!

Kubában Fidel Castro uralma alatt mintegy harminc éven át tilos volt a karácsony megünneplése. A családok jelentős része persze titokban ünnepelt. Manapság egyre több helyen hajnalig tartó utcabálon mulathatunk karácsony éjszaka. Előtte családi körben, esetleg barátokkal vacsoráznak a kubaiak a szabad ég alatt. Könnyű nekik, hiszen a karibi szigetországban egész évben 22-28 fok az átlaghőmérséklet, a karácsony pedig a forró, bár csapadékosabb évszakra esik. Az ünneplést itt is megzavarhatják az esős nyár záporai, zivatarai.

Aki külföldre szeretne utazni decemberben, rengeteg last-minute út közül választhat. Hogy megtalálhassa az igényeihez és a pénztárcájához illő tippet, érdemes jól körülnézni interneten. Ráadásul a nagyobb utazási irodák weboldalain és a szálláshely-portálokon legtöbbször már online, bankkártyás fizetéssel is kifizetheti az útiköltséget vagy a szállás díját. Sőt, akár utasbiztosítását is megkötheti így az interneten.

Íme néhány weboldal, ahol nem csupán érdekes karácsonyi ajánlatokat találhat, de bankkártyával is fizethet az interneten:
Neckermann
Booking.com
Bónusz Brigád
Morton's Travel
Kartago Tours
Hurrá nyaralunk

Címkék:Karácsony Külföld Szokások Hiedelmek