2015.11.25 17:26:16 Karácsony Miklós

Black Friday: a kedvezmények napja

blog_img03.jpg

Az egyik legkényelmesebb vásárlási forma az online üzletek bebarangolása, főleg az ünnepek előtt. Nincs tömeg, se sorban állás, se lökdösődés. Helyette viszont van a lakás melege, egy kényelmes fotel, egy kellemes ital – és rengeteg kedvezmény. November utolsó péntekén, azaz 27-én pedig még kedvezőbben lehet vásárolni számos webshopban. Érdemes előre kutatni kicsit, hogy tudjuk, mire számíthatunk.

A Black Friday (nem annyira meglepő módon, a boltkórosok hazájából) az Egyesült Államokból indult, és hagyományosan a Hálaadást követő péntekre esik, a karácsonyi szezon nyitó eseményeként is felfogható. Amerikában a legnagyobb webáruházak, üzletek (pl. az Amazon, a Wall-Mart vagy a Macy’s) és a neves márkák is óriási kedvezményeket adnak több termékükre. Sokan még szabadnapot is kivesznek a nagy eseményre, sőt a South Parkból is tudhatjuk, hogy szinte vérre menő harcok dúlnak egy-egy bolt éjféli vagy hajnali nyitása előtt. Na, ezért is érdemes inkább otthonról vásárolni!

Pár éve már Magyarországon is egyre több üzletben van Fekete Péntek, és az online áruházak is növekvő számban csatlakoznak. Persze minél több a kedvezmény, annál nagyobb az érdeklődés: tavaly egyes webshopok nem bírták kiszolgálni a vásárlók rohamát, és összeomlottak. A hírek szerint idén a nagyobb áruházak erősebb szerverekkel és jobb programokkal várják a Fekete Pénteket.

A Black Friday Magyarország elnevezésű weboldal egy helyre gyűjtött számos olyan áruházat, amelyek részt vesznek az akcióban és több ezer terméket olcsóbban adnak, némelyiket akár 50-70 százalékkal kedvezőbb áron. Arra azonban ügyeljünk, hogy egyes hazai webáruházak korábban tartják a kedvezményes napot: az Extreme Digital és a Media Markt oldalán például november 20-án.

Az ilyenkor kitörő vásárlási láz miatt figyelni kell, nehogy kifogyjon az áhított termék. Ahol lehet, érdemes előre kinézni, mit szeretnénk, sőt ha van arra lehetőség, akkor a virtuális kosárba bepakolni, így a bűvös pénteken már csak fizetnünk kell.

Tavaly az eMag webáruházban a vásárlók egyetlen napon összesen 1,7 milliárd forintot költöttek, és a kedvezmények összértéke 550 millió forint volt. Az emberek főleg háztartási gépeket, televíziókat, mobiltelefonokat, tableteket, játékokat és babaápolási dolgokat vásároltak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor merészebben használjuk hitelkártyánkat, mint az év többi részében, és többet költünk az összesen mintegy 200 milliárd forint értékű lakossági hitelkeretből. Az egyes bankok és kártyakibocsátók erősítik is ezt a hatást azzal, hogy különféle akciókkal ösztönzik a kártyás tranzakciókat. Szükség is van rá, mert sokan nem merik vásárlásra használni a kártyájukat, és nem szeretnek a hitelkeretük terhére költeni.

Pedig kár aggódni: a kártyakibocsátó cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a világ bármely pontján biztonságosan fizethessünk. A MasterCard többszintű biztonsági rendszerrel, köztük a Zero Liability programmal védi ügyfeleit az esetleges visszaélésekkel szemben.

Címkék:Karácsony Vásárlás Kedvezmény Black Friday