2017.11.19 10:38:04 ShoppingGuy

7 hasznos tipp a Black Friday-re

A fogyasztás amerikai ünnepnapja, a Black Friday lassan kezd az itthoni kiskereskedelemnek is szerves része lenni. A kutatások alapján leginkább ruházati termékeket, elektronikai berendezéseket és háztartási kisgépeket szeretünk vásárolni ezen a napon. Most adunk néhány tanácsot, hogyan hozhatod ki a maximumot a nagy leárazásokból!

bf.jpg

Idén november 24-ére, az amerikai Hálaadás utáni első péntekre esik a Black Friday. Bár itthon nem övezi akkora őrület, mint a tengerentúlon, tudatos vásárlóként érdemes figyelemmel követned az akciókat, leárazásokat és akár a karácsonyi ajándékvásárlás egy részét is letudhatod ezen a napon. Ha felkészülten szeretnél nekivágni a nagy shopping-körútnak, fogadd meg kapkodás-és stresszűző tippjeinket!

  1. Írj listát!

Ez az aranyszabály nem csak a Fekete Péntek idejére vonatkozik. A hatalmas leárazásban, a vissza nem térő akciók, a számok és százalékok tengerében azonban még könnyebb elveszni ilyenkor. Ha listát írsz, tudni fogod, mi az, amire feltétlenül szükséged van és mi az, amit ezen felül vásárolsz, például azért, mert tényleg annyira olcsó. A hatalmas kedvezmények láttán könnyű a pénztárcánkhoz nyúlni: egy lista segít majd abban, hogy okosan és felkészülten költs.

  1. Töltsd fel a mobilodat!

Ha kéznél van a telefonod, jelentősen megkönnyíted magadnak a vásárlást. Vezesd a bevásárlólistádat a mobilodban vagy fotózd be a cetlit, sokkal kisebb így az esélye, hogy otthon felejted azt. A telefonodon lecsekkolhatod a nyitva tartásokat, az aktuális forgalmi helyzetet, és megkönnyítheted a fizetést is: a mobilfizetéssel gyorsan, egyetlen érintéssel letudhatod azt!

  1. Vigyél magaddal valakit!

Társaságban nem csak szórakoztatóbbá válhat a vásárlás (és ez által kevésbé stresszessé), hanem tudatosabbá is. Egy külső megfigyelő racionálisabban viszonyulhat a kosarad tartalmához, segíthet eldönteni, jól áll-e a kiválasztott kabát és könnyebben lebeszél majd egy felesleges darabról. És ez visszafelé is működik: te ugyanígy a segítségére lehetsz egy hasonló vásárlási döntéshelyzetben!

  1. Számold át a költségeket!

Ez nagyon hasonlít a listaírásra: nem csak a vágyott termékeket, hanem a költéseidet is érdemes lejegyezni. Ha igazán tudatos vagy, ezt hónapról hónapra megcsinálhatod. Próbáld meg részletesen levezetni, hogy mekkora bevásárlást engedélyezhetsz magadnak: ezt bontsd részekre, például fontosság szerint. Mindenképpen tartsd észben azt is, mire kell még a hónapban feltétlenül költened, mikor jön a fizetésed és mennyit szeretnél félrerakni.

  1. Tervezd meg az utat!

Ha minél kevesebbet szeretnél az áruházak polcai és a kassza előtti sorban tölteni, nem árt összeraknod egy shopping-térképet. Ha kész van a bevásárlólista, egyszerűen írd hozzá, hol szeretnéd megvenni a kívánt dolgokat. Ezután csekkold le a helyeket a neten, rakd össze a sorrendet és számítsd ki a leggyorsabb útvonalakat. Ha nagyon felkészült szeretnél lenni, nézz közeli parkolókat vagy tömegközlekedési útvonalakat is.

  1. Legyél alapos!

A hatalmas Akció! feliratok, a százalékok és a kedvezmények arra ösztönözhetnek, hogy ész nélkül dobáld a kosaradba a cuccokat. Érdemes azonban most is alaposnak lenned: nézd meg a termék állapotát, olvasd át a garancialevelet, a pontos használati utasítást, mert ezzel megelőzheted azt, hogy hibás, használhatatlan vagy nem megfelelő terméket válassz. És a visszaváltással vagy cserével sem kell majd később bajlódnod.

  1. Tedd el a blokkot!

Ugye, ezt nem is kell megemlítenünk? Sokan hajlamosak vagyunk a nagy sietségben elfeledkezni a részletekről és a kihagyhatatlannak tűnő akciók között elkapkodni a vásárlást. Ha nem figyelsz a blokkra vagy a jótállási jegyre, később sem tudod majd korrigálni a kapkodással járó felesleges pénzköltést vagy reklamálni egy hibás termék miatt. Épp ezért mindig kérj blokkot vagy számlát, és tedd biztos helyre!

Címkék:mobiltelefon fizetés leértékelés mobilfizetés Vásárlás Black Friday