2017.06.29 17:29:15 ShoppingGuy

5 könyv, amit mindenképp olvass el a strandon!

Olvasni mindenhol jó: a tömegközlekedésen utazva, otthon, elalvás előtt az ágyban, egy parkban ülve. De most végre idő is lesz rá, hiszen mindenki kivesz pár napot a munkából, így lehet olvasni a vonaton, a kempingben és persze, hogy a strandon is.

Jó könyvekből szerencsére nincs hiány, mi most 5 olyan kötetet ajánlunk nektek, amit igazán vétek lenne kihagyni.

konyveknyarra1.jpg

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

A sorozat biztosan kulttá növi ki magát, de Margaret Atwood története regény formájában is kötelező mindenkinek. A cselekmény egy disztópia, egy olyan vallási fanatizmus vezette államban, Gileádban játszódik, ahol a nők másodrangú állampolgárok és különféle kasztokba osztották őket. Azoknak a nőknek, akik a környezeti szennyezés ellenére megmaradt a termékenységük, különösen nehéz sorsuk van – ők a Szolgálólányok. Számtalan morális kérdést feszeget a nyíltan feminista kötet, miközben torokszorítóan izgalmas és nem mentes attól a szatírikus humortól sem, ami általában a legnehezebb helyzetekben sem hagyja cserben az embert.

konyveknyarra2.jpg

Afonso Cruz: Kokoschka babája

Ha a szokatlan, szürreális történeteket kedveled, mindenképp olvasd el az árnyas fák alatt a strandon a Kokoschka babáját. Már a könyv külseje is azt jelzi, itt bizony nem mindennapi élményben lesz részed, és a könyv tartalma erre nem cáfol rá, nem lehet menekülni előle. A történet apró kis darabokból áll, amelyekből kibontakozik Oskar Kokoschka, festő és Alma Mahler szerelme, amely aztán véget is ér. Ebbe pedig a férfi nem tud beletörődni és készített egy élethű babát szerelméről, annyira valóságosat, hogy még a ráncokra is pontos utasítást ad. És innentől a történet egészen meglepő fordulatokat vesz, szövevényes kapcsolati hálókat mutat be, szanaszét tördeli a valóságot, vagy amit annak hiszünk, ám a végén egy igazi nagy minden összeáll epifániát él meg az olvasó, mikor hirtelen minden érthetővé és világossá válik.

konyveknyarra3.jpg

Meik Wiking: Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Dánia az egyik olyan ország a felmérések szerint, ahol az emberek a világon a legboldogabbnak vallják magukat. A kötet szerzője boldogságkutatóként dolgozik és ebben a nagyon olvasmányos és jólesően kedves könyvben elmondja, mi lehet a dánok titka – amellett, hogy persze, náluk magasabb az életszínvonal és kiszámíthatóbb az élet. Mi lehet a hygge, vagyis a hétköznapokban megtalált boldogság kulcsa? Ha eddig nem jutott eszedbe, hogy Dániába költözz, a kötet elolvasása közben-után biztosan felmerül benned, de van egy jó hírünk: a recept másolható, bárhol máshol is megvalósítható a világon.

konyveknyarra4.jpg

J.P.Delaney: A lány a múltból

A lány a vonaton és a Holtodiglan szerzője szerencsére pont nyárra jelentkezik új kötettel, ami biztosítja majd a 40 fokos hőségben is a borzongást. A történetnek két női főszereplője van. Emma egy betörés traumájából próbál felépülni azzal, hogy új lakásba költözik, ám egyet sem talál megfizethetőnek vagy elég biztonságosnak. Mígnem eljut a Folgate Street 1. szám alá. A minimalista ház igazi építészeti remekmű, ám rengeteg szabályt kell betartania az ott lakónak. A másik főhősnő, Jane egy magánéleti tragédia után próbál új életet kezdeni, mikor szintén eljut a házba, ami azonnal megtetszik neki. Röviddel beköltözése után megtudja, mi történt az előző lakóval, majd megpróbálja kideríteni az igazságot.

konyveknyarra5.jpg

Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb

Tetszett Az ember, akit Ovénak hívtak? Akkor ezt a könyvet is feltétlenül el kell olvasnod, mert bizony, Backman ismét remekelt: a karakterábrázolásai mélyek és életszerűek, a történetnek bölcsessége és humora van, az az igazi skandináv fajta. És persze most is mély kapcsolatokról olvashatunk: Noah és nagyapja különleges és a kisfiú számára meghatározó kapcsolatáról. A két főszereplő nagyon hasonlít egymásra, csak az egyikük még csak most vág bele abba a kalandba, aminek a másik már a vége felé jár. Nagyapó számára egyre több minden tűnik el a világból és az életből, többek között az emlékeit úgy fújja el az idő, hogy egyre kisebb és kisebb tér marad neki. A kis Noah-val mindketten szeretik a matematikát, ami nagypapának segít az emlékek felidézésében – vagy inkább megtartásában is. És vajon megtörténhet, hogy minden emléket elfúj az idő?

konyveknyarra6.jpg

Végül, de nem utolsósorban egy emlékeztető: nyilván mindegyik kötet beszerezhető a neten is, meg még sok más remek könyv is, ha ennyi nem lenne elég a nyárra.

Címkék:könyv kultúra online nyár könyvajánló Vásárlás könyv könyvajánló