2016.11.19 10:14:00 ShoppingGuy

Válassz egy jó könyvet az esős napokra!

Vannak hátrányai annak, hogy vége a nyárnak és hűvös szelek járnak, de azt nagy előnynek tekintem mindig, hogy ilyentájt az idő is arra készteti az embert: kuckózzon be otthon és vegyen elő egy jó könyvet.

Az egész napos olvasás elképesztően pihentető – legalábbis nekem. Jó, ez azért is lehet így, mert időnként bebóbiskolok tőle egy pár órára. Most mindenesetre eljött a nagy olvasások ideje, így abszolút aktuális egy jó kis könyvajánlót készíteni nektek! Hátha ti is inkább egy takaróba burkolózva szeretnétek tölteni a hétvégét.

valasszkonyvet.jpg

A sci-fi rajongóknak kihagyhatatlan kötet Ted Chiang Életed története és más novellák című könyve. A nyolc novellát tartalmazó könyvet sokan az új évezred legfontosabb novelláskötetének tartják, az Életed története című novellából készült film Érkezés címmel pedig nemrég került a mozikba – megjegyzem erről is annyira jó kritikákat olvasni, hogy egy másik hideg napon érdemes lehet beülni rá.

erkezes.jpg

Hamisítatlanul intelligens sci-fi kötetről beszélhetünk itt, amiben az emberi lélek kutatása emlékeztethet Ray Bradbury-re, ugyanakkor elképesztő precizitással és részletességgel nyúl a tudományos oldalhoz is. Az egymástól nagyon különböző történetekben a jellemábrázolás kidolgozott, még ha nem is mindig együtt érző, és az is bizton állítható, hogy nem csak a klasszikus tudományos fantasztikum iránti igényeket elégíti ki, de irodalmilag is magas minőséget mutat. Nem véletlen, hogy egyik-másik novella elnyerte a rangos Nebula és Sturgeon díjakat is.

Ted Chiang: Érkezés – Életed története és más novellák, Agave Kiadó

---------------------------------------------------------------------

Aki követi Erzsébet Fenevadova Facebook tevékenységét, az már régóta tudja, hogy Buda az új Roxfort, és lassan talán van egyfajta képe arról, milyen lehet a világ macskaszemmel. Na, nem ám csak egy mindennapi macska szemével, hanem Erzsi aranylóan sárga, intelligens és veséig hatoló szemeivel.

puszi.jpg

Kiszolgáló személyzete, Hommonay Gergő vetette papírra Erzsi sokrétű, intelligens, kissé tonhalszagú, de mindenképpen fanyar humorral átitatott gondolatait, melyeket ajánlunk minden olyan még tudatlan alattvalónak, aki szeretne egy olyan könyvet a kezébe venni, ami szórakoztat és természetesen el is varázsol. Mivel, ha Erzsi lesz itthon az elnökasszony, úgyis kötelezővé teszi a kötet megtanulását, érdemes már most beszerezni. Ha elolvastátok, írjatok dicsőítő sorokat a művésznő FB oldalára. Puszi!

Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi – A világ macskaszemmel, Libri Könyvkiadó

---------------------------------------------------------------------

A Harry Potter-univerzum rajongói között nemcsak gyerekek vannak, de nem ám. Úgyhogy simán ideillik a sorba a legújabb kötet, a Harry Potter és az elátkozott gyermek. A történetben Harry már felnőtt, a Minisztériumban hajt, mint rendes férj és háromgyermekes családapa. Persze Harry élete sosem lesz olyan hétköznapi, mint bármelyik másik kenyérkeresőé, de hát neki igencsak kalandos múltja van, amit nem is lehet eltemetni. Sőt. De a fő hangsúly nem is rajta van, hanem fiatalabb fián, Albuson, aki épp megkezdi tanulmányait a Roxfortban, és aki az odavezető úton barátságot köt Scorpius Malfoy-jal.

harry.jpg

A kötetet ugyanaz a Tóth Tamás Boldizsár fordította, aki az eddigi regényeket, így a szokott hangulat megvan, de azt azért mindenki vegye figyelembe, hogy ez a történet egy tulajdonképpen színpadra írt darab – John Tiffany és Jack Thorne jegyzik -, aminek könyves alakjában csak közreműködik az eredeti regények írója, J.K. Rowling.

J.K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany: Harry Potter és az elátkozott gyermek – Első és második rész

---------------------------------------------------------------------

Ha valaki ennél elgondolkodtatóbb olvasmányra vágyik, annak ajánljuk figyelmébe Sofi Oksanen: Norma című regényét. A könyv, amely a modern szépség- és a meddőségipar kritikája is, egy borzalmas élethelyzetből indul. Norma egy borzalmas balesetben – vagy öngyilkosságban? – elveszíti anyját, Anitát. Különleges kötelék volt közöttük, hiszen Anita védte Norma titkát is: a lány haja képes akár napi egy métert is növekedni, és ezenfelül érzékeli a környezetét, a hangulatokat, szándékokat.

norma.jpg

A történet írója sokat merített Rapunzel meséjéből, de emellett ott a történetben egy bűnügyi vonal is: Norma szeretné kideríteni, ki felelős anyja haláláért, ezért munkát vállal abban a fodrászatban, ahol anyja is dolgozott. Így jön rá, hogy a tulajdonosok maffiaszerűen működnek, és nemcsak hajjal, de béranyákkal is üzletelnek. Innen már kitalálható, hogy az írónő kritikusan szemléli a nőket csak fogyasztónak tekintő és maradéktalanul kizsákmányoló iparágakhoz.

Sofi Oksanen: Norma, Scolar Kiadó

---------------------------------------------------------------------

Kepes András legújabb könyve, a Világkép egészen más műfajt képvisel: a kötetben a különböző kultúrákhoz való viszonyáról mesél. Számtalan utazása, olvasmány- és riportélménye elevenedik meg a lapokon, nagy hangsúlyt fektetve azokra a törésvonalakra, amelyek a kultúrák találkozásait nehezíthetik. Kepes a tőle megszokott intelligenciával mutat rá arra, hogy ezeket a törésvonalakat együttgondolkodással lehetne megoldani, ám ehhez előbb újra rendelkeznünk kellene ezzel a képességgel, ehhez pedig első lépésként saját kis válságainkat kellene megoldanunk.

kepes.jpg

Mindenkinek ajánljuk a könyvet, akit érdekel, milyen hasonlóságot és különbözőségek jellemeznek minket Budapesttől Buenos Airesig, vagy akár a nyugati civilizáció nagyvárosaitól az Andokban fekvő kis indián faluig. Hogyan élik meg az emberek az életet születéstől a halálig a világ más és más tájain, mik azok a dolgok, melyek félreértéseket és meg nem értéseket okozhatnak, és mik azok, amik alapján egyértelművé válik, nincs is akkora különbség közöttünk. Elgondolkodtat, vitára és rácsodálkozásra késztet.

Kepes András: Világkép, Libri Kiadó

Címkék:kultúra online Vásárlás könyv könyvajánló