2016.10.29 11:10:31 ShoppingGuy

Lassú őrület egy kertvárosi nappaliban - Nem félünk a farkastól

Nemrégiben ajánlottunk nektek erre az évadra pár érdekesnek ígérkező színházi darabot. Az Egy nap a városban bloggere pedig a Centrál Színház egyik előadásán járt, erről írta meg személyes benyomásait. Vendégposzt!

Én nagyon szeretem Rudolf Péter nagyjából bármilyen megnyilvánulását. Azt a melankolikus, beletörődő, mégis, nagy nehezen mosolyogni is tudó színésznagyságot, akinek a szeméből a vele készült interjúkban is ömlik a fenti érzelemhalmaz, és aki épp ezt a karaktert tudta megszerettetni velünk a filmjeiben.

nemfelunk2.jpgForrás: Centrál Színház

Megnyugtat. Mint Vonnegut, akinek a feje fölött lebombázták Drezdát a saját honfitársai, és ő a hullahegyek között úgy döntött, hogy nem őrül meg, hanem folytatja. És ha ő folytatta, nekünk sem lehet kifogásunk.

Rudolf Péternek sincs. 

Amikor láttam, hogy a Centrál Színház Edward Albee 1962-es, talán leghíresebb drámáját tűzi műsorra, nem sokat vártam az előadástól. Alig van bármi közös köztünk és az amerikai vidéki intellektuális réteg problémái között, 50 év távlatából. Kevés olyan alaphelyzetet tudnék kitalálni, amibe nehezebben tudnék per pillanat belehelyezkedni. Már úgy agyilag.

Két dolog miatt lett mégis jó a darab. Ez a két dolog Básti Juli és Rudolf Péter.

Csukjátok be a szemeteket, és képzeljétek el, ahogy Básti Juli egy bástijulis monológot nyom. Aztán hogy Rudolf Péter egy rudolfpéterest. A Nem félünk a farkastól ilyenekből áll, nagy töménységben. Bástijuli- és Rudolfpéter-koncentrátum. A rendezőnek nagyjából annyi volt a dolga, hogy hátradőljön, és megkérje őket, hogy legyenek olyanok, amiben a legjobbak.

nemfelunk.jpgForrás: Centrál Színház

Albee drámája egy könnyed alaphelyzetből indul: George és Martha részegen ér haza. George már csak arra vágyik, hogy lefeküdjön aludni, de Martha bejelenti: meghívta a nemrég a kisvárosba költözött Nicket és Honey-t vendégségbe (Schmied Zoltán, Ágoston Katalin). George így kénytelen akarata ellenére társasági életet élni, ami így szükségszerűen egy kellemetlen alaphelyzetből indul. A középkorú, részeg házaspár, a butácska fiatal feleség és a morális megfontolásokat ambíciókra cserélő kutató épp olyan állapotban találják meg egymást, hogy szükségszerűen sodródunk a végkifejlet felé. Amit érzünk, hogy fájni fog.

A második felvonás már picit sok. Leül a darab, nincs hová előremenni, de még ilyenkor is jól szórakozik az, aki szereti Rudolf Péter karakterének szarkasztikus, ironizáló, gúnyos megnyilvánulásait, egy olyan emberét, akinek tényleg minden mindegy. Ilyen lehet az igazi Hegylakó, aki örök életet kap a Földön: dehogy van ott izgatott csillogás a szemben. Mérhetetlen kiábrándultság van, aminek a tanítómestere lehetne George.

Nem könnyed szórakozás tehát a darab, de nem is jutunk el vele bonyolult mélységekbe. Érzelmileg viszont felkavar. Ez a Centrál Színházas recept, ami miatt ennyire népszerűek: egy kicsi ebből, egy kicsi abból. 

A színházi előadásokra a jegyet érdemes online megrendelni Mastercard bankkártyával. A Centrál Színház esetében ezt itt tudjátok megtenni.

Címkék:kultúra színház online jegyvásárlás Vásárlás