2016.10.12 10:58:00 ShoppingGuy

Szállítási 1x1 online vásárlás esetére

Ha online vásárolsz, nem mindegy, milyen szállítási feltételekkel kéred a megvásárolt árut. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, hogy könnyebb legyen majd a döntés a következő rendelésednél.

Ahány webshop, annyiféle kiszállítási mód – de azért nem árt tudni, milyen lehetőségeink vannak. Fontos, hogy rendelés előtt mindig nézd meg, az adott webáruház milyen szállítási lehetőségeket kínál.

szallitas.jpg

A leggyakoribb szállítási módok a következők:

  • Személyes átvétel: Ilyenkor az előre megrendelt árut a kereskedő egyik boltjában tudod személyesen átvenni. Igen, kicsit mókás ezt kiszállításnak hívni, viszont így megúszod a kiszállítás költségét is.

  • Posta: Van olyan webáruház, ahol csak ez az opció érhető el. Általában megbízható választásnak bizonyul. Hátránya lehet, hogy ha a kiszállítás pillanatában nem vagy a megadott címen, és nem tudod átvenni a csomagot, akkor valószínűleg be kell majd fáradnod az illetékes postafiókba, hogy a csomagodat átvehesd.

  • Futár: Saját szállítója viszonylag kevés webáruháznak van, a legtöbb webshop szerződött csomagküldő partnerrel szállíttat. Mivel ilyenkor a cég jó hírneve a tét, ezek a szolgáltatók nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a csomag épen érkezzen a megadott címre. Több futárszolgálat már előre elküldi, hogy adott napon milyen időpontban várható a csomag átadása, és vannak olyan rugalmasak, hogy ha ez neked nem felel meg, korábban vagy később érkezzenek. Vagy egy másik napon. Fontos lehet még, hogy ebben az esetben általában tudod követni egy webes felületen keresztül, hogy éppen hol jár a megrendelt csomagod.

  • Pick Pack Pont: A PickPack Pontok az egész országot behálózzák. Általában a helyi üzletekkel szerződnek, akik befogadják az adott helyre rendelt és leszállított árut. Ha ezt a szállítási módot választod, akkor nem az ajtódba érkezik a csomag, hanem neked kell befáradnod érte valamelyik helyre, de így az ország másik feléből is rendelhetsz. És amíg nem érkezik meg, addig a weboldalukon bármikor megnézheted, éppen hol tart a kiszállítás.

  • Foxpost: Hasonló elven működik, de itt boltok helyett kitelepített csomagautomatákba érkezik az áru. Ha megérkezett, SMS-ben értesítik a vevőt, aki az átvételi ponton egy egyedi, csak általa ismert kóddal nyithatja ki az automata adott ajtaját. Senki ne ijedjen meg, ha nem tetszik, amit a csomagban talál, a csomag visszaküldésére is nagyon egyszerűen van lehetőség. Jelenleg még nem fedik le az egész országot, de a legtöbb nagyvárosban már megtalálhatók.

Hogy mennyi idő alatt és mennyiért kapod meg a neten megrendelt csomagodat, az a szállítási módtól is függ. Itthon ritka, de azért van rá példa – főleg a nagyon nagyforgalmú webshopok esetében -, hogy a webáruház teljesen átvállalja a vevőtől a szállítási díjat. Az már sokkal gyakoribb, hogy a rendelés összeghatárához kötötten változik a szállítási díj. Sőt, bizonyos összeg felett akár ingyenessé is válik a szállítás.

A határidőkkel kapcsolatban a futárszolgálatokkal kapcsolatban álló, vagy a saját szállítással rendelkező webshopok a leggyorsabbak, de itt is előfordulhat, hogy terméktől függően változik a szállítási idő. Ezért érdemes a termék adatlapján mindig figyelmesen meglesni ezt az infót. Azért általában elmondható, hogy a raktárkészlettel rendelkező webáruházak maximum 48 órán belül szállítanak is. Ha viszont egy megrendelt tételből nincs az adott weboldal raktárában egy darab sem, lehet, hogy 2-3 hetet is várnod kell, míg kézhez kapod a rendelésed.

Mindig olyan címet adj meg a szállításhoz, ahol napközben te vagy valaki át tudja venni a csomagodat. Sokan például egyenesen a munkahelyükre rendelik a csomagjaikat – persze, nem egy hűtőszekrényt vagy sarokkádat. Elvileg a szállítási cím és a számlázási cím nem kell, hogy egyezzen, de ezt csekkold le mindig az adott webshop oldalán.

Átvételkor még a futár előtt bontsd fel a csomagot, és ellenőrizd, hogy minden megérkezett-e, amit rendeltél rendben, épségben. Ha bármi problémát tapasztalnál, így gyorsabban reagálhatsz.

Még egy költségre érdemes odafigyelni: egyes webshop üzemeltetők csomagolási költséget is felszámolnak. De erről is kell, hogy legyen elérhető információ még a fizetési folyamat befejezése előtt.

És egy tipp: igen, tudjuk, hogy még sok idő van hátra, de érdemes a karácsonyi ajándékok megrendelését mielőbb elkezdeni. A karácsonyi időszakban ugyanis a szállítások sokszor akár napokat, sőt heteket is késhetnek a megnövekedett terhelés miatt, azt pedig senki sem szeretné, ha a karácsonyfa alatt nem lenne majd ott a megrendelt ajándék…

Címkék:online szállítás tudatosság Vásárlás