2016.10.10 10:54:56 ShoppingGuy

Fizetési 1x1 online rendelés esetére

Miután egy webáruházban szépen kiválogattad, mi mindent szeretnél megrendelni és bepakoltad őket a kosárba, nyilván a fizetés és a szállítási mód kiválasztása a következő lépés, hogy aztán meg is érkezzen a csomagod. De milyen fizetési módok közül választhatsz, és melyikről mit érdemes tudni?

onlinefizetes.jpg

Általában az alábbi fizetési módok közül lehet választani egy-egy webshopnál.

Utánvétel: Oldschool megoldás, de még ma is dívik meglepő módon. Ebben az esetben a rendelésed megérkezésekor, a futárnál fizetsz. Nem éppen költségkímélő megoldás, hiszen ilyenkor a rendelt áru összegén felül még utánvételi díjat is kell fizetni. Nem is keveset. Az sem túl kedvező ebben az opcióban, hogy előre meg kell szervezned az átvételt: legyen valaki – te vagy rokon – a szállítási címen biztosan, aki átveszi és még ki is fizeti a csomagot. A fizetésnél gond lehet a nagyobb címletekből való visszaadással is – bár szerencsére egyre több futárnál van már terminál, vagyis bankkártyával is lehet náluk fizetni, ami jóval gyorsabb és kényelmesebb.

Banki utalás: Ebben az esetben a rendelésed leadása után vagy személyesen fáradsz be a bankba, hogy rendezd a végösszeget, vagy a neten keresztül, a saját netbankodon keresztül indítod el a webshopot üzemeltető cég számlája felé a rendelésed ellenértékét. Személyes banki utaláskor ennek díja is van, a netbankos utalás ingyenes is lehet. Mindenesetre macera, akár személyesen, akár online intézed, plusz időráfordítással.

PayPal: Nem minden magyar webáruháznál elérhető ez az opció. Ebben az esetben egy regisztráció után a PayPalnál lesz egy virtuális számlád, amit a saját bankkártyádról tölthetsz fel tetszés szerinti összeggel, de nincs a kettő között közvetlen kapcsolat. A fizetési folyamatban aztán úgy fizetsz vele, mintha bankkártya lenne.

Bankkártya: Ebben az esetben egy biztonságos banki oldalon keresztül  indítod el a fizetést. (A biztonságos oldalt onnan ismerheted fel, hogy az URL elején a „htttp” jelzés „https”-re változik.) Ilyenkor a webshop átirányít a szerződött bankja oldalára, és te ezen a biztonsági előírásoknak megfelelő banki oldalon adod meg a bankkártyád számát, lejárati idejét és CVC kódját. Ezek a rendszerek nem tárolják el a kártyaadataidat, és ha a bankszámládhoz kértél SMS-értesítést, akkor azt is látni fogod, mikor és mennyit emeltek le a számládról. Vagyis kényelmesen, gyorsan és biztonságosan fizethetsz vele online vásárlás esetén is. Egyes bankoknál a bankkártya mellé rendelhetsz egy netes vásárlásra létrehozott virtuális bankkártyát is, kifejezetten netes vásárláshoz.

Masterpass: Kifejezetten online vásárlásra kitalált digitális tárca, amivel egyre több webáruházban fizethetsz. Érdemes ezt választani, ha a Buy with MasterPass gomb is szerepel a fizetési lehetőségek között, mert kifejezetten kényelmes és biztonságos megoldás. Bármelyik bank által kibocsátott bankkártyáddal használhatod, csak be kell regisztrálnod kártyádat a mobilodra letöltött Masterpass alkalmazásba. Innentől - ha a webáruházban a Masterpass fizetési módot választottad – a fizetést a mobilodról tudod indítani saját, titkos mPIN kódod megadásával. A webshop oldalán csak a telefonszámodat kell megadnod. Ez a digitális tárca akár több bankkártyát is el tud tárolni, vagyis azt is megválaszthatod, hogy melyikkel egyenlíted ki a számlát.

Érdemes vásárlás előtt mindig átböngészni az adott webshop fizetéssel kapcsolatos információit, mert lehetnek eltérő fizetési lehetőségek is – de erről kötelesek pontos tájékoztatást adni.

Címkék:online mobiltelefon bankkártya fizetés tudatosság utánvét Vásárlás