2016.08.18 19:07:00 ShoppingGuy

Városlátogatást tervezel? Legyen városkártyád!

Tavaly ősszel Rómába látogattunk egy hosszú hétvégére – egész pontosan négy napra -, hogy kicsit felmelegedjünk a novemberi mediterrán napsütéssel és persze azért is, mert keresztül-kasul fel akartuk fedezni. Fantasztikus kaland volt!

Repülőgéppel utaztunk, naná, hogy fapadossal, és a városon belül a tömegközlekedést vettük igénybe. Már az út előtt kutattam az interneten, hogy árban mire számíthatunk, mikor egy ismerősöm szólt: létezik a Roma Pass városkártya! Aminek az a lényege, hogy döntésedtől függően 48 vagy 72 órán át ingyen veheted igénybe, korlátozás nélkül a város tömegközlekedését. Az idő onnantól ketyeg, hogy először érvényesíted a Roma Passt valamelyik tömegközlekedési eszközön.

roma2.jpg

Ez már önmagában rengeteg spórolást jelentett nekünk – nem is tudom, hányszor kellett volna jegyet váltanunk ottlétünk alatt, darabjáért 1,50 euróval számolva. Sőt, még a helyi érdekű vasutat is igénybe lehet venni vele, így egy délelőtt kiruccantunk Ostiára is. Ami a rómaiak saját bevallása szerint sem a legszebb tengerpart, de nekem első találkozásnak a tengerrel tökéletesen megtette.

Emellett a római városkártya további remek tulajdonsága az, hogy fajtájától függően 1 vagy 2 múzeumba is ingyenes belépést biztosít. Mi úgy gondolkodtunk, hogy nyilván nem az első két szemünk elé kerülő múzeumban használjuk majd ki ezt a lehetőséget, hanem azokban, ahová a választott programelemek közül a legdrágább a belépő. Így néztük meg a Colosseumot és az Angyalvárat, ami ismét azt jelentette, hogy több tíz euró maradt a zsebünkben.

roma1.jpg

Akár a 48, akár a 72 órás órás Pass-t veszi igénybe valaki, minden további múzeumba is kedvezményes belépőjegyet válthat. És Róma óvárosában szinte minden lépésre jut egy látnivaló, múzeum, ahol ezt igénybe lehet venni. Figyelem! A Vatikán látogatására viszont nem használható, mivel a miniállam teljesen független Rómától, hiába a szívében helyezkedik el. Viszont a Vatikáni Múzeum és a Szent Péter Bazilika látogatása szerintem kötelező elem egy római út során, igazi ingerfürdő minden tekintetben.

Aki előrelátó, márpedig utazásnál nem árt annak lenni, az már az út megkezdése előtt, interneten keresztül is megveheti a kedvezményeket biztosító városkártyáját – nem kell hozzá más, mint egy bankkártya meg úgy öt perc szabadidő.

Szerencsére nemcsak Roma Pass létezik, rengeteg európai nagyvárosba vásárolhatunk hasonló kedvezményeket nyújtó városkártyát: Berlin, Koppenhága, Bécs, Milánó, Lisszabon, Prága mind kedvelt úticélok – és mindenhová ki lehet váltani egy hasonló előnyöket nyújtó kártyát. Ezen az oldalon elég széles választékát lehet találni a városkártyáknak, ha városlátogatást terveztek, érdemes böngészni a kínálatot, és persze áttanulmányozni minden részletet.

Advertisement

Címkék:utazás program online Vásárlás