2016.06.14 16:31:18 ShoppingGuy

El lehet-e tölteni egy szuper napot Budapesten kizárólag online fizetéssel?

A fenti kérdésre az Egy nap a városban blog bloggerei keresték a választ:

Azóta nem kaptunk ilyen nehéz feladványt, hogy a 108. oldalon megkérdezték tőlünk, mennyiből lehet jól érezni magad Budapesten egy napig.

istock_91743117_large.jpg

A könyvünkben utánajártunk, hogy nagyon hasonló élményeket nyolcszoros áron is kaphatunk ahhoz képest, ha spórolunk. Most azt gondoltuk végig, milyen lehetőségei vannak azoknak, akik nemcsak hogy készpénzt nem hoznának magukkal, de otthonról szerveznék meg budapesti látogatásukat, a bankkártyájukat vagy még egyszerűbben,  MasterPasst használva.

Az első gondolatom ez volt: oké, belépőjegyeket vehetünk online. De hogy eszünk, iszunk, és hogyan veszünk részt egyéb programokon?

Utánajártam, és kiderült, hogy tök alaptalan volt a félelmem. Lássuk.

Utazás

Budapestre jutni a legegyszerűbb: a MÁV-Start rendszerében simán vásárolhatunk regisztráció után jegyeket, amiket aztán csak át kell vennünk a pályaudvaron. Sima ügy.

istock_94425641_large.jpg

A városon belül már nehezebb, de ez sem annyira komplikált. BKV jegyet vagy bérletet vehetünk akár vidéki postán is, de online így sem tudunk fizetni. A taxisok a fuvar után kérnek kápét vagy kártyát. Van azonban két mentőangyal: az Uber és a Bubi.

Az Ubert még nem tiltották be, bármennyire is szeretné ezt kiharcolni néhány száz taxis. Így aztán az okostelefonunkra letöltve az appot, megadva a bankkártya adatainkat az alkalmazás a sikeres fuvarok után automatikusan megterheli a kártyánkat, mi úgy szállhatunk ki az autóból, hogy a fékezés és a kösziviszlát között egy másodperc sem telik el.

A BKK honlapján pedig simán vásárolhatunk napijegyet, amivel 24 órán keresztül használhatjuk 500 forintért a bérbringákat. Ha egy-egy bicikli felvétele és leadása között nem telik el 30 percnél több, akkor ennyi az összes költség, meg mondjuk a bicaj felvételekor 25 ezer forintot zárolnak is, ami viszont visszacsorog majd a számlánkra 4-15. banki napon belül. A bicajokat legegyszerűbben a Bubi saját appján keresztül tudjuk kibérelni, egy QR kód beolvasása után már nyílik is a zár.

Hosszabb távokra tehát Uberrel, rövidebbekre Bubival menjünk, így mindent el tudunk érni.

bubi.jpg

Családi és délelőtti programok

A Jegymester, a Jegy.hu, a Ticketportal és a hasonló oldalak ma már számtalan eseményre kínálnak belépőt, nem csak olyan eseményekre, ahová a hagyományos értelemben vett "eltépős" jegyet kell váltani. Tánc, koncert, fesztiválok, gyermekprogramok és kiállítások között válogathatunk, sok esetben pedig maga az oldal segít nekünk, hogy eligazodjunk a fővárosban tapasztalható iszonyatos választék láttán. Érdemes erre rászánni egy-két órát, és nem rábukni az első jó találatra.

A Müpa Bartók Béla hangversenytermében például délelőtti matinéelőadásban Mozart Varázsfuvoláját adják elő, pontosabban azt, hogy miként készülnek fel ők az előadásra, és milyen előkészületek kellenek ahhoz, hogy megszólaljon az Opera. Az előadás előtt 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel ingyenes zene- és drámapedagógiai foglalkozást tartanak.

A Bónusz Brigádnál is találtunk különféle akciókat, egyrészt szabadulós játékot is kipróbálhatunk több helyszínen, a listaárnál olcsóbban, egy családnak kötelező program kipróbálni. És most már akkora a választék, hogy tematika alapján is választhatunk, hogy Csernobilból, egy erdőből vagy a királyok sírkamrájából akarunk kiszabadulni. Nekem az egyik kedvencem a Gozsdu Missionben kialakított börtöncella.

De mehetünk kalandparkba is a Rómaifürdőn, egy gyors kötélpálya-átlendülés, és már mehetünk is tovább. A kuponokat online vásárolhatjuk meg, tölthetjük le, és ezzel tudunk fizetni a helyszínen.

Minden jel erre utal, hogy Magyarország a foci hazája. El lehet vinni a családot tehát egy jó kis barátságos vagy bajnoki mérkőzésre valamelyik új stadionba, az MLSZ üzemeltet egy oldalt, ahol vásárolhatóak jegyek is, bár most Budapestre épp nem érhető el egy mérkőzés sem. Sebaj, a Millenárison 2016. június 22. és augusztus 22. között, 1500 négyzetméternyi területen csodálhatod meg a világ legnagyobb futballrelikviáinak gyűjteményét.

Délutáni kulturális program

A Maesteszínház.hu oldala rengeteg délutáni előadásra is kínál jegyet. Előző nap éjfélkor teszik ki a másnapi kínálatot, ekkor lehet elcsípni jó előadásokat. Online fizetünk, így a helyszínen már nem kell tennünk semmit. Ha apuka szereti az ilyesmit, akkor a Budapest Bábszínházban most épp A pofon egyszerű... című L'art pour l'art darabra kapható jegy.

A Dohány utcai Zsinagógába is vásárolhatunk online belépőt, de bejuthatunk hasonló módon az Állatkertbe vagy a Picasso kiállításra is, amiről itt írtunk korábban. 

dohanyzsina.jpg

Elmehetünk a Miniversumba is, ami garantáltan remek szórakozás, a fene se gondolta volna előtte, hogy terepasztal mellett állva lehet így eltölteni öt percnek tűnő másfél órát.

Esti programok

Átnézve a jelenlegi kínálatot én egy Recirquel újszínház-előadást javasolnék a családnak, esetleg egy Magashegyi Szimfonikus Remix koncertet a Városmajorban. Az elsőről itt, a másodikról itt írtam bővebben saját élmény alapján beszámolót. 

Vacsorázni a már említett módszerekkel tudunk, de foglalhatunk helyet a Láthatatlan Vacsorára is, ahol egy tök sötét helyiségben, vakok segítségével tudunk úgy rendelni, és enni, mint aki nem lát.  Az este végére garantáltan megtanulod jobban használni a többi érzékszervedet, és megtudod, milyen nehézségekkel szembesülnek a látássérültek.

Evés-ivás

Simán kifekhetünk a fűbe, egy pokrócra az Erzsébet téren, vagy kiülhetünk egy padra a Fővám téren.  Regisztrálunk a Netpincéren vagy más kajaszállító oldalon, megadjuk a legközelebbi utca-házszámot, amit látunk, és a kapualjban fogadjuk a futárt. Az OTPay szolgáltatással a mobilunkra regisztrált MasterCard kártyáról emelik le a pénzt, így nem kell visszajárózni sem.

Vagy válasszunk egy kuponos oldal éttermi csomagkínálatából. a qponverzum.hu oldalon összesítik a teljes kínálatot. A poszt írásakor 120 kupon volt elérhető Budapesten. Javaslom például a Kanpai Izakaya 5 fogásos menüjét, tuti nem lövünk mellé, ha szeretjük a japán konyhát.

Címkék:budapest kultúra utazás program online Vásárlás