2015.12.24 08:43:00 Karácsony Miklós

Anyagok, termések, zsákok, dobozok

Nem hagyományos karácsonyi csomagolás

15-024.jpg

A boltok polcai teli vannak ilyenkor hagyományos díszcsomagoló ívekkel, különböző méretű ajándékzacskókkal, színes szalagokkal. Kis kreativitással ezekből is sokkal többet hozhatunk ki, mint azt elsőre gondolnánk, de a bátrabbak messzebbre is mehetnek. Az alapanyagokat gyűjthetjük a természetben, felhasználhatjuk a maradék anyagokat, de az interneten is hamar beszerezhetjük, amire szükségünk van.

Pár alapszabály csomagolásnál

Ha kész megoldásoknál maradunk, akkor vegyük figyelembe a papír mintázatát. Nem való mintás karácsonyi papírt mintás szalaggal átkötni.  Egyszínű papírokhoz válasszunk mintás masnikat.  Két egyszínű papír, például piros-zöld, piros-arany párosításával már nagyon kreatívok lehetünk. Könnyű szépen becsomagolni a könyvet vagy egy doboz kávét, desszertet, de nehéz például egy formátlan tárgyat, például egy bögrét.  Ilyenkor jó ötlet, ha egy dobozba tesszük, és azt a dobozt csomagoljuk be úgy, hogy a tetejét és az alját is külön bevonjuk csomagolópapírral.  Vagy készíthetünk egy kis vastagabb papír felhasználásával egy hengert, amelybe beletesszük az ajándékot, majd azt, mint egy hatalmas szaloncukrot csomagoljuk be.

Papírok és textilek

Csomagolhatunk színes krepp papírba, amely nagyon szépen alakítható, de natúr barna csomagolópapírba is, amit kézzel festünk, vagy ragasztunk rá mintát. Ha a natúr irányzatot kedveljük, ezekhez a papírokhoz rafia vagy spárga kötözőszalag, kiegészítőként termések, ágak illenek. Érdekes megoldás újságpapírba csomagolni például könyvet, és egyszínű szalaggal átkötni a csomagot.

A textil, juta anyagokból vart zsákocskákból szalagokkal átkötve kedves és egyedi csomagokat készíthetünk. De maga a textil önmagában is lehet csomagolóanyag. Egészen más hatása van egy kockás anyagba burkolt tárgynak vagy egy gazdagon aranyszállal átszőtt kárpitdarabnak, amibe csomagolhatunk. De készülhet csomagolás műszőrméből, régi elfoszlott ágynemű hímzett és egyben maradt részeiből. Sőt, ha a csomagoláson a megajándékozott nevét belehímezzük a csomagolás anyagába, vagy egy kis vattával kitömött függelék szívbe, labdába, akkor az még egyedibb. Ráadásul ez a kis függelék felkerülhet a karácsonyfára is.

Mézeskalács és egyéb illatos ajándékkísérők

Amikor mézeskalácsot sütünk, készíthetünk kis táblácskákat a tésztából, amelyekre sütés előtt magvakból, vagy sütés után cukormázból írjuk ki a megajándékozandó személy nevét. Egy karika szárított narancsszelet, egy aranyszállal átkötött dió vagy kis toboz, fahéjrúd, és ez az együttes egy egész egyszerű csomagolást is egyedivé, különlegessé varázsol.

Üvegcsék, tégelyek, kicsi dobozkák ékszereknek, apróságoknak

Egy kis ékszert átadhatunk egy pici üvegecskébe rakva, de akár egy felöltöztetett gyufás dobozban vagy egy szép felezett, kipucolt dióban is. Készíthetünk gyufásdobozokból kis mini csomagolásokat, színes papírokkal, amelyekkel aztán az ajándékot díszítjük. Ilyenkor erre írjuk a megajándékozottak neveit.

Mielőtt nekikezdünk az ajándékcsomagolásnak, inspirálódjunk akár ezekről az oldalakról is:
Dekorella.hu
Fengshuitrend.blog.hu
Inspiraciok.hu
Butlers.hu
Otthondiszites.cafeblog.hu