2015.12.21 13:16:00 Karácsony Miklós

Ajándékok a konyhából

Lekvárok, müzlik, fűszeres olajok és likőrök

15-023.jpg

Mindenki képes arra, hogy olyan egyedi finomságokat készítsen karácsonyra, amivel személyessé és egyedivé teheti ajándékát. A legtöbb elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és néhány este alatt sokféle finomságot elkészíthetünk. A csomagolás megtervezésére, beszerzésére is szánjunk időt és energiát, ugyanis ezek a kézműves finomságok ettől lesznek igazán karácsonyi ajándékká. Az elkövetkezőkben összeszedtük a jó recepteket és a biztos beszerzési helyeket, hogy felkészülten állhasson neki bárki a házi ajándékok elkészítésének.

Narancslekvár, a téli reggelik csemegéje

Ehhez a finomsághoz most hegyekben áll a szupermarketek, zöldségesek polcain a narancs.  Dzsemfixre, cukorra, esetleg ha cukormentes változatot szeretnénk készíteni, akkor xilitre, gyümölcscukorra vagy más egészséges cukorpótlóra van még szükségünk. A weben egyszerűen megvásárolhatók vagy a boltokban beszerezhetők szép és jól záródó üvegek, valamint ilyenkor a kellékekből sincs hiány. Díszes anyagok, szalvéták, szalagok, esetleg üvegre író filcek. Nézzünk körül a Butlers és az IKEA polcain virtuálisan is.

Egy klasszikus receptet itt találunk.

Müzliszelet és granola házilag

Gabonafélékre, olajos magvakra, aszalt gyümölcsökre és mézre van szükségünk ezekhez a tényleg pillanatok alatt elkészülő, energiát adó, egészséges reggeli ételekhez. A granola abban különbözik a müzlitől, hogy a felhasznált gabonaféléket felhasználás előtt megsütik, így megváltozik ízük és állaguk. Ezekhez is szükségünk lesz jól zárható, nagyszájú csavaros üvegekre, esetleg pléhdobozokra akár a Butlersből, akár az Ikeából, vagy akár a kamránk polcairól, valamint a csinosításhoz anyagokra, szalagokra, filcekre.

Finom recepteket pedig akár innen is tölthetünk le, vagy innen.

Fűszerolajok, aranyló fényben

Népszerű ajándék egy-egy finom fűszerolaj. Elkészítése roppant egyszerű, viszont a végeredmény mutatós, illatos, és ráadásul nagyon sokféleképpen felhasználható a hétköznapokban is.  Extra szűz olívaolaj, szárított és ilyenkor is nagy választékban kapható cserepes fűszernövényekre van hozzá szükségünk. Az olajokat hosszú, kecses, csavaros vagy dugós üvegekbe töltsük, de arra mindig vigyázzunk, hogy az üveg szájába bele lehessen tenni a friss és szárított fűszereket a receptek szerint. Díszítéshez használhatjuk ugyanazokat a kellékeket, mint fentebb.

A legnépszerűbb fűszerolaj recepteket innen is letölthetik: http://www.konyhasuli.hu/fuszerolajok-hazilag/

Likőrvariációk

Egy-egy finom üveg házi likőr mindenkit levesz a lábáról. Remek ajándék és finom vendégváró is egyben. A variációk száma pedig hihetetlenül nagy. Felejtsük el az aromákat, és éljenek a finom, minőségi hozzávalók. Ugyanis a jó likőr alapja a jól megválasztott hozzávalókon múlik.  Csokoládélikőr, almás pite vagy mézeskalács likőr, zamatos limoncello – bármelyik biztos sikert hoz, vagy készíthetünk akár tojáslikőrt is.  A hozzávalókon kívül pedig ne feledkezzünk meg a szép üvegekről sem, amibe majd a kész likőrt töltjük!

Egyszerű és rafinált recepteket innen is választhatunk.

Tipp

Jól járunk, ha mindenből egy kicsit többet készítünk, ugyanis, ahogy a mondani szokták, evés közben jön meg az étvágy, azaz készítés közben biztosan mi is vágyni fogunk ezekre a finomságokra.  Ez azért sem rossz ötlet, mert akkor is kéznél lesz egyedi ajándékunk, ha úgy hozza a sors, hogy gyorsan szeretnénk valakinek valami személyeset adni.