2015.12.19 07:49:07 Karácsony Miklós

Hogyan vásároljunk az eBayen?

15-010.jpg

Az eBay a világ egyik legnagyobb online piactere. Amit itt nem lehet megvásárolni, az nem is létezik. A teljesen hasznavehetetlen kacatoktól az igazi jó dolgokon keresztül, gyűjtői relikviákig itt minden kapható.

Az eBay egy olyan virtuális piactér, amit még akkor is ismerünk, ha nem vásároltunk, vagy még soha be sem léptünk oda, hiszen rengeteg amerikai filmben, sorozatban, regényben emlegetik. Ám, ha az ember egy picit utánaolvas, aztán regisztrál és elkezd vásárolni, akkor pár óra alatt olyan függőséget tud okozni, hogy napokig, hetekig csak bújja az ember. Pár száz forintos apróságoktól a nagy értékű termékekig terjed a skála. Néhány dologra azonban oda kell figyelnünk, mielőtt nekiállunk rendelni.

Először is érdemes létrehozni egy PayPal fiókot, így sokkal biztonságosabban tudunk vásárolni. Bankkártyánk néhány adatának megadásával pár perc alatt fizethetünk. Ezt követően regisztrálni kell az eBayen, majd összekötni a létrejövő fiókot a Paypal számlánkkal. Ekkor a rendszer levon 400 forint regisztrációs díjat, amit az első vásárláskor visszakapunk.

Ha ezek megvannak, indulhat a vásárlás! Kereshetünk kategóriákon belül vagy egy bizonyos terméket, de akár életkor, méret, anyag, szín alapján is. A találatokat rendezhetjük aszerint, hogy melyiket vették/nézték meg legtöbben vagy ár szerinti sorrendbe. Ha már rutinosak vagyunk, akkor egy-egy kedvenc eladó termékei között is válogathatunk.

Arra nagyon kell figyelni, hogy megbízható eladót keressünk. Mindenki, aki előttünk megvásárolta az adott terméket, értékelést ad az áruról, például mennyi idő alatt érkezett meg, mennyire felelt meg a leírásnak.

Figyelni kell még a szállítási díjra, ha van, akkor az az ár alatt van megadva („shipping”), de sok termék leírásában a „free shipping” szerepel, ez azt jelent, nincs szállítási költség. Ezt egyébként már a kereséskor beállíthatjuk, így csak olyan terméket fog mutatni a rendszer, amire érvényes ez a kritérium. A szállítási idő elég változó, de ezt is leírják az adott terméknél, általában két-három hét, karácsony előtt kicsivel több. Az ajándéknak szánt holmikat érdemes hát jó előre megrendelni, nehogy újévi meglepetés legyen belőlük.

Címkék:ebay Vásárlás