2015.12.13 12:13:00 Karácsony Miklós

Milyen ajándékot válasszunk egy kisbabának?

kep_15-016.JPG

Nyakunkon a karácsony, ilyentájt a legtöbben azzal vagyunk elfoglalva, hogy mindenkinek kiválasszuk a legszuperebb ajándékot. Ha pedig kisbaba is érkezett nemrég a családba, még jobban törhetjük a fejünket, hiszen ők még nem tudják elmondani, mire vágynak, minek örülnének. Összeszedtük életkorok szerint a leghasznosabb, nekik való ajándéktippeket és ötleteket. Így kevesebb fejtöréssel, de annál több mosollyal ünnepelhetünk majd, nem beszélve arról, hogy ezeket az ajándékokat akár a fotelünkből, kényelmesen, sorban állás nélkül vásárolhatjuk meg a bankkártyánk segítségével azonnal a neten.

A játék létszükséglet

A mai kisgyerekeket könnyen elárasztja a különféle csillivilli haszontalanságok és a fejlesztőjátékok özöne, hiszen hatalmas a választék. Érdemes megismerni fejlődési fázisok jellemzőit, hogy a legkisebbeknek is megfelelő játékot választhassunk. Ez azért is fontos, mert ők a játékon keresztül fedezik fel a világot, sőt önmagukat is, az egész életük a játékról szól. Ha mással nem, hát saját ujjaikkal, kezükkel, lábukkal játszanak. Ha nem ömlesztjük rájuk a játékokat, nem generálunk túl sok, feldolgozhatatlan mennyiségű információt, akkor előbb egészséges kisgyermekké, majd boldog, optimista, harmonikus felnőtté érnek.

Ajándék ötletek korok szerint

0-1 hónapos korig:

A legkisebbeknek elsősorban szeretetre, békességre, nyugalomra és biztonságra van szükségük, hiszen még sokat alszanak, esznek, és kevesebb időt töltenek ébren. Ekkor azonban nagyon élénkek, és szeretnének minél többet megtudni a világról. A legkisebbek számára ideális választás lehet egy elalvást segítő zenés CD, egy zenélő forgó játék az ágya fölé vagy egy kapucnival is ellátott puha fürdőlepedő.

2-3 hónapos kor között:

Ebben a korban rohamléptekkel fejlődik a kicsi. Már jobban lát, így szemügyre tudja venni az őt körbevevő világot. A kéthónapos babák már követik a szemükkel a tárgyakat, a hangok irányába fordulnak. Számukra is érdekes játék az ágy fölé akasztható szélcsengő vagy forgó, de örülnek a puha, könnyen megragadható hangot adó csörgőnek, kicsi, textil labdának is.

4-5 hónapos kor között:

Egy négyhónapos baba már ügyesen fog, sőt a tárgyakat az egyik kezéből a másikba át is tudja tenni, tehát nem csak megragadni, de elengedni is képes őket. Élvezi a játszószőnyegek nyújtotta tapasztalatszerzési lehetőségeket, imádja a sokféle anyagot, felületet tapogatni, hallgatni a különböző hangokat. Így ennek a kornak a kedvenc játékai a zajt, hangot adó játékok, a gombnyomásra sípoló szerkezetek, tehát a játéktelefonok, játék távirányítók, de a csörgő még mindig sztár ugyanúgy, mint a csillogó, villogó labdák és a babatükör is.

6-11 hónapos kor között:

A fél éves babák számára kinyílik a világ. A legtöbbjük már tud ülni, sőt kúszni, mászni is elkezdenek. Közeledve az első szülinaphoz sokan már felállnak, esetleg pár lépést egyedül is képesek megtenni. Éppen ezért a helyhez kötött játékok ideje lejárt, ekkor a nagy kedvencek közé tartoznak a labdák, a húzogatható, tolható játékok, a nagyméretű építőkockák, amelyekből pompás várakat lehet építeni, majd le is lehet rombolni. Persze, örökzöld a nyomogatható játéktelefon. Imádják a különböző fürdőjátékokat is, melyekkel az új közegben való ismeretekhez, tapasztalásokhoz juthatnak. Szeretik az úsztatható kiskacsákat, kishajókat, a különleges, csempére tapasztható formákat. Az első textilből készült könyvek, vagy a nagyobb ábrákkal illusztrált állatos képeskönyvek ideje is elérkezett.

12-18 hónapos kor között:

Amint elfújtunk a szülinapi tortán az első gyertyát, a kisgyerekek többsége elindul, hogy felfedezze a világot. Lepakolják a polcokat, kihúzzák a fiókokat, egyre ügyesebbek mind a mozgásban, mind az önkifejezésben és az akaratuk kinyilvánításában. Jól markolják a babafilceket, és imádnak firkálni velük, érdemes a vizes alapú, textilből és falról is könnyedén lemosható fajtákat választani. Nagy kedvencei ennek a kornak még a forma- és színegyeztető játékok, a fa kirakók, de a zenélő, hangot adó játékok, illetve a babahangszerek is népszerűek.

Ma már nem kell tolonganunk az üzletekben, figyelni a nyitva tartási időt, hiszen a hatalmas választékot nyújtó online játékboltokban kényelmesen át tudjuk böngészni a kínálatot, és sorban állás, tolongás nélkül fizethetünk bankkártyánkkal.

A legkedveltebb online játékboltok a neten, ahol a bankkártyával is lehet fizetni:

brendon.hu

jatekbolt.hu

tully.hu

jateknet.hu

Címkék:kisgyerek ajándék