2017.06.25 09:56:19 ShoppingGuy

Online szállásfoglaló oldalak - mire jók és mire figyelj?

Tagadhatatlanul a nyár az az időszak, ami leginkább utazásra buzdítja az emberek többségét, a gyerekek pancsoló vágyáról nem is beszélve. Ha pedig nincs medence az udvaron vagy nyaraló a Balaton partján, akkor irány a tenger! Ha inkább világot látnál és felderítenéd egy-egy város szépségeit, akkor is hatalmas a választék. Kérdés, hogy hová menjünk és hogyan válasszunk szállást?! Erre igyekszik most tippeket adni a Dühös Mókus vendégposztja!

Ma már nem kérdés szerintem, hogy online kutatunk és foglalunk, és a legjobb, ha előre ki is fizeted a szállást, de legalább a foglalót, hogy nyugodtan számolhasd, hányat kell még aludni az indulásig. Mutatok pár online szállásfoglaló oldalt, ahol ugyan a minibár-fogyasztásodat nem kell előre kifizetned, de a bankkártyáddal lefoglalhatod a szállást.

utazas.jpg

Előtte azonban gyorsan fussuk át, mire érdemes odafigyelned, mielőtt döntesz és mi az, ami a legnagyobb biztonságot nyújtja számodra, pedig nem egy biztosítótársaság szolgáltatásáról van szó, ráadásul ingyenes.

3+1 dolog, amit érdemes tesztelned, miközben szálláshely után kutatsz

1. Fotók a szálláshelyről

Változó, hogy a szállásfoglaló szolgáltató maga fotózza-e körbe a szállást vagy az adott hotel saját fotóit használja. Utóbbi esetben mindegy hol böngészel, de minden esetben érdemes megnézni több helyen is, hiszen sokszor látni, hogy egyik helyen csak 1-2 fotó van, pedig egyébként virtuális sétát is tehetsz a szállodában, ha a másik oldalon nézel körbe.

A fotók esetében mindig nézd meg jól, hogy vajon minden oldalról le van-e fotózva a hely és kapsz-e vizuális bemutatást a szálloda szobáiról - hiszen leírni könnyű, hogy “nagy ablakok, szép kilátás” -, környezetéről - ha azt írják, hogy hatalmas park, az nem 3 fát és 2 bokrot jelent, ugye - és szolgáltatásairól - ha nem tudod, mi az a “törökfürdő”, könnyen meglepődhetsz, hogy sok helyen az csak egy díszes kőágyat jelent szaunával, de csak a zuhannyal hűtheted le magad.

2. Részletes leírás

Alap, hogy legyen minél alaposabb leírás a szállodáról, annak környezetéről és szolgáltatásairól, ha azonban igazán jó helyet keresel, elvárható, hogy legyen infó a környező programokról, látnivalókról, szórakozási lehetőségekről is. Szintén plusz pont, ha nem kell megkérdeznünk, hogy van-e vegetáriánus étel a menüben vagy tudnak-e gluténmentes pékárut biztosítani a reggelihez.

Mindenkinek más fontos, ezért talán lehetetlen is mindent felsorolni, de az nagyon nem oké, ha nekem kell felhívnom a szállodát és kiderítenem, hogy adnak-e köntöst a wellnessezéshez vagy biztosítanak-e etetőszéket az étteremben. Simán lehet, hogy ezen múlik a választásom.

Kommunikálj, ha biztosra akarsz menni!

Ha bármi félelmed vagy kétséged van - akár előző rossz tapasztalatok alapján -, minden esetben hívd fel a szállodát még a foglalás és főleg fizetés előtt, hogy megbizonyosodhass minden számodra fontos dologról! Sajnos rendszeres pl. szezon elején, hogy a leírásban és a képeken is részletesen bemutatják a kert szépségeit a medencével és hintaággyal, trambulinnal együtt, de csak akkor derül ki, hogy “még nem működik”, amikor már fürdőruhában állsz a dobbantón, hogy most akkor te csobbannál! Hatalmas csalódás lehet, úgyhogy inkább előzd meg a rossz szájízt, ehhez a tic-tac nem elég!

+1. Soha ne válassz vakon!

Ma már nem kell a véletlenre bíznod, hogy meg fog-e felelni számodra az adott szálláshely, hiszen millió utazótársad már előtted letesztelte, így neked már csak el kell olvasnod az ő ajánlásaikat vagy épp megfogadnod a leírás alapján, hogy ne az adott helyre menj, bármit is ígérnek a bemutatkozásban. A legtöbb szállásfoglaló oldalon alapból találsz véleményeket, azonban nem árt akár külön felületen is tájékozódnod. Mindjárt mutatom az én kedvencemet, de először jöjjenek a szállásgyűjtő oldalak.

3+1 online szállásfoglaló oldal, amiben megbízhatsz

1. Airbnb.com - a legfelkapottabb

Abszolút kedvenc, hiszen talán az első, amit megemlítenék róla az, hogy itt rengeteg olyan különleges szállást találhatunk, amit máshol nem és amiről el sem hisszük, hogy létezik. Ez az az oldal, ahol akkor is gyakran böngészünk, ha éppen nincs is pénzünk elutazni. Sokakkal beszéltem, akik ezzel ugyanígy vannak. Van egy varázsa és órákra belefeledkezhetünk az álmodozásba.

utazas_2.jpg

No, de visszatérve a földre, miért is szenzációs az Airbnb?

  • Te és a pénzed is biztonságban van, hiszen, ha valami nem stimmel a szállással, az Airbnb állja a költségeket - egy bizonyos kezelési költséget levonva - de így is megéri -, sőt, új szállást is biztosít neked - velünk megtörtént Olaszországban és 3 óra kényszerpihi után egy kávézóban minden megoldódott.
  • Főképp magánszállásokat találhatsz az oldalon, amit a tulajdonosa folyamatosan vagy csak időlegesen kiad.
  • Rengeteg szállás közül válogathatsz, az egyszerűtől, a varázslatos tündérházikóig.
  • Árkategóriából is sok van, hiszen az egészen olcsótól, a középkategórián át a végtelenig mehetnek az árak. Nem viccelek, van olyan szállás, ami egy éjszakára félmillió Ft. Ha lenne annyi pénzem, ki is próbálnám!
  • Minden szálláshelyről igazi vendégvéleményeket olvashatsz, ráadásul sokszor a vendéglátó is válaszol, néha egy-egy kedves, már-már baráti levelezésre bukkanhatsz. Valahogy otthonos az egész.

2. Booking.com - a legismertebb

Egyértelműen a legnagyobb adatbázissal rendelkező online szállásfoglaló, ahol könnyedén kereshetünk és megbízhatóan foglalhatunk. Nem mindegyik szállasajánló követeli meg az előrefizetést, sőt, van, ahol hitelkártya nélkül is tudsz foglalni, de a legjobb, ha előre kifizeted a szállást, legalább már azt letudtad. De ezt már mondtam, ugye?

Rengeteg értékelést fogsz látni az oldalon, ami könnyedén megerősíthet vagy elbizonytalaníthat a foglalásban, ezért meg kell tanulnod helyesen olvasni az értékeléseket. De erről kicsit később!

Imádjuk az oldalban, hogy minden szállásnál külön foglalhatóak a szobák, típusonként - miután jól megnézted minden tulajdonságát és a képeket is persze. Így persze sokszor inkább az eggyel jobbat választod, mert szépen elénk rakják azokat a különbségeket, amiktől picit drágábbak. Okosan ki van ez találva!

3. Trivago.com - az árösszehasonlító oldal

Igazi gyűjtőoldal, ahol nincs is valós “forgalom”. Azt mondják magukról, hogy ők a legnagyobbak és majdnem másfél millió (!) szállást kínálnak, amiket megtekinteni viszont már azokon a szállásfoglaló helyeken tudsz, ahová továbbírányítanak (főképp a Booking.com-ra).

Hatalmas előnyük, hogy ők inkább egy árösszehasonlító oldal, hiszen egy-egy szállást akár 7-10 különböző szállásfoglalónál is megtalálhatunk és a trivago ezt mind meg is mutatja, az árnak megfelelő növekvő sorrendben.

Minden esetben érdemes azért “manuálisan” is összehasonlítani az árakat, hiszen nem mindig teljesen ugyanazt a szobatípus található meg az egyik és másik oldalon.

+1. Hoteltonight.com - az igazi last minute-eseknek

Ez az oldal két szempontból is trükkös: egyrészt weboldalként nem működik, csak mobiloldalként vagy alkalmazásként, másrészt pedig van egy sajátságos tulajdonsága.

A hoteltonight -ahogy a neve is sejteti- olyan szállásokat (főképp magas minőségű szállodai szobákat) nyújt számunkra, ahová akár már ma éjszakára is foglalhatunk, ráadásul nincs minimum foglalási nap, tehát tökéletes böngészési lehetőség, ha tényleg csak átutazóban vagyunk és csak mára van szükségünk egy ágyra.

Adott városok adott szállodáival vannak leszerződve, akik biztosítják számukra és számunkra az utolsó szobáikat, amiket emiatt általában jóval alacsonyabb áron is odaadnak.

Amit szeretünk ebben az alkalmazásban:

  • gyönyörű fotók várnak a szállásokról
  • minden esetben leírják, hogy ők miért ajánlják az adott szállodát
  • könnyen áttekinthető

Hátránya, hogy kevés magyar szállást találsz és csak a nagyvárosokban, nincsenek ajánlások és részletes leírásban sem ő a legjobb, de mégis szerethető.

+2. Tripadvisor, “az utazók választása” - szálláshelyértékelő oldal

Imádom a Tripadvisort, ahol rengeteg ajánlást (vagy épp nem ajánlást) és információt találhatsz a különböző szálláshelyekről. Foglalni náluk nem tudsz közvetlenül, de árajánlatot fogsz kapni a kiszemelt helyről és egy kattintással át is ugorhatsz a szállásfoglaló oldalára (booking.com).

Hatalmas a verseny és a szállodák igyekeznek is megfelelni a tömeg (de legalábbis a saját célcsoportjuk) követelményeinek. Muszáj nekik. Sok hotel bejáratánál láthatod az elismerő Tripadvisor matricát, a jellegzetes bagolyszemmel, amiből biztos lehetsz benne, hogy nem te leszel az első elégedett vendég. Ők nem az alapján adnak csillagot egy szállásnak, hogy elég csilivili-e a fürdőszoba vagy hogy milyen a svédasztalos választék, hanem a vendégek értékelései alapján, és ez valami! Ettől lesz hiteles!

utazas_3.jpg

Így olvass értékeléseket!

Akárhol is olvasod az ajánlásokat, minden esetben figyelj arra, hogy okosan olvasd őket!

Minden szálláshelynél láthatod, hogy hányan értékelték és így tisztább képet kapsz arról, mennyire releváns a csillagok vagy pontszámok száma. Azt javaslom, hogy olyan helyet nézz ki, ahol minél több értékelés van, hiszen, ha csak páran jártak még ott, az kevés ahhoz, hogy a visszajelzések alapján dönthess. Szerintem. A legtöbb esetben minimum több száz vendég véleményét láthatod és érdemes a szöveges értékeléseket is elolvasni, hogy minél több információhoz juthass!

Fontos, hogy a “minden rendben volt” vagy “nem voltunk megelégedve” típusú véleményeket inkább ne is vedd figyelembe, mert semmitmondók és indoklás nélkül nem is igazán hitelesek. Minél részletesebb egy leírás, annál biztosabb, hogy azt őszintén írta a vendég, hogy azzal neked vagy nekem segítsen a döntésben, így hát ha nem akarod az összeset elolvasni, válassz pár hosszú szöveget és azokat vedd figyelembe.

Ha panaszba botlasz, mindig nézd meg, hogy reagált-e a szálláshely, hiszen ha nem látjuk a másik oldalt, akkor akár felezhetjük is a történetet az esetek többségében. Ha megoldást kapott a vendég a problémájára, az sokat elmond a vendéglátóról (jellemzően jó értelemben), úgyhogy te is úgy kezeld! Ha pedig jellemzően nincs válasz, az legyen jel számodra, hogy talán a fontosabb kérdéseidre sem fogsz kapni.

Ha fenti jó tanácsokat megfogadod és alaposan körbenézel az ajánlott oldalakon, biztos lehetsz benne, hogy szuper nyugodt nyaralásod lesz. Az utazás végén pedig ne felejtsd el te is megosztani másokkal a tapasztalataidat és leírni őszinte véleményedet, hogy másnak is hasonló élményben lehessen része!

Címkék:utazás szolgáltatás online szállás szervezés szállásfoglalás Vásárlás Külföld Belföld Szálloda