2016.09.18 09:46:00 ShoppingGuy

Ebéd a suliban – menza-példakép és tippek menzakerülőknek

Az iskolás gyerekek napjuk nagy részét már otthonról távol töltik, így a napi étkezésekből minimum kettőt-hármat is házon kívül fogyasztanak el. Már ha megeszik egyáltalán, amit otthon csomagolunk, vagy amit az iskolában eléjük tesznek. A Gyerekszoba bloggere egy napjainkban már talán nem is annyira különleges menzai rendszerről írta le véleményét, és gondolt azokra is, akik otthonról hordják magukkal az ennivalót. Vendégposzt!

Menza: a szó, amitől engem már csak hallás után is kiver a víz. Nincsenek jó emlékeim, kivéve talán a csokiöntetes piskótakockát, az iskolai étkeztetés rocksztárját, akinek feltűnése esetén mindig 100%-kal megnőtt a repetázók aránya. Szegény mai iskolások viszont lehet, hogy már a mi kedvencünkkel sem fognak találkozni, hiszen a legújabb szabályozásoknak köszönhetően valószínűleg mindenhol lekerült az étlapról. Vagy teljeskiőrlésű, gluténmentes, cukor- és sószegény változatban készítik, ami meg tutira nem az igazi.

iskebed.jpg

A saját rettenetes menzaemlékeim miatt komolyan aggódtam, hogy mi lesz a gyerekkel meg az evéssel a suliban. Mákunk volt: röviddel azután, hogy iskolás lett, a suli új beszállítót talált, és egy olyan cég hordta a gyerekeknek a kaját, akik egyébként reprezentatív eseményekre is szállítottak. Innentől rengeteget javult az ételek minősége – például a pékárut is helyben, a suli konyháján sütötték frissen -, és így a gyerekek lelkesebben jártak a menzára. (Ekkor még volt só az ételekben…)

Az új szolgáltatóban azt is szerettük, hogy többféle menüsorból állíthattuk össze a gyerekkel közösen az étkezéseit. Ehhez volt egy weboldal, ahol a négyféle – A és B, vegetáriánus és sportolói – menükből akár napi szinten ugrálva a menük között kiválaszthattuk, hogy mit egyen a gyerek. Ezt azért is imádtam, mert a gyerekemnél meglehetősen érzékeny téma az evés – értsd válogatós, mint az állat -, és így kihagyhattuk azokat az ételeket, amiket tutira csak megpiszkált volna, majd az iskola hátralévő óráit korgó gyomorral kellett volna elviselnie.

Miután összeraktuk, hogy adott hónapban a kölöknek mi legyen a szája ízének megfelelő napi betevője, már nem volt már dolgom, mint a weboldalon keresztül egy bankkártyával befizetni az ebédet. Istenkirálycsászárság, nincs több várakozás a gazdasági iroda előtt, vagy aggódás, hogy a gyerek nem felejti-e el befizetni a neki adott pénzből. Minden befizetett gyerek rendelkezett egy chipes kártyával, ezzel jártak ebédelni a menzára. Ott szépen lecsippantották, hogy azon a napon melyik menü jár neki, és már kapta is a kaját. Tudom, hogy utópisztikusan hangzik az egész, de ez egy tök átlagos budapesti iskola amúgy.

Aztán már nem volt menzás a gyerek, mert másik iskolában kezdte a tanévet, így otthonról viszi magával az ellátmányt. Gondolom, nem az én gyerekem az egyetlen ilyen ebben az országban. Ezért hoztam pár olyan tárolót, ami megkönnyíti az étel hordozását és segít abban is, hogy a gyerek minél változatosabban ehessen napközben is.

Kisiskolásunknak, ha ételallergiás vagy csak szimplán nem szereti a menzát, jó megoldás lehet egy ilyen, Tum Tum ételhordó termosz, ami nemcsak jól néz ki, de 4 órán keresztül hidegen-melegen tartja az ételt. Azaz, ebédre még meleg levest vagy tésztát ehet a gyerek melegítés nélkül.

kaja1.jpg

Hasonlóképpen szuper választás a Skip Hop baglyos tárolója, ami még tovább őrzi az étel hőmérsékletét – hideget 7 órán, meleget 5 órán át -, és még az evőeszköz tárolását is lazán megoldja.

kaja2.jpg

Hogy semmi se maradjon otthon, a kicsiknél szükség lehet egy uzsonnás táskára. Egy cuki mosómedvésből biztosan jobban esik minden falat.

kaja3.jpg

Ha az iskolatáskába kell pakolni az ételt, akkor ügyelni kell a méretekre. Ez az uzsonnás tasak szett a legkisebb helyekre is befér, miközben elég szép adag étel tárolására alkalmas.

kaja4.jpg

Nagyobbaknak – akár középiskolásoknak – is találunk megoldást arra, hogy a hosszú tanórák alatt ne korgó gyomorral üljön a padban. Ez a szilikonos uzsonnástasak egyik osztálytárs előtt sem lehet ciki, sőt trendteremtő lehet!

kaja5.jpg

A kokeshi babáknak manapság nagy a rajongótábora, így ha egy ilyen cuki kokeshi ételhordóban viszi a gyerek magával az ebédet a suliba, biztosan nem fogja elfelejteni elővenni és betermelni az ételt.

kaja6.jpg

Paul Frank híres majomfigurája, Julius minden korosztályban csak és kizárólag a menőséggel lehet egyenlő. Egy Julius-szal díszített ebéddoboz pedig a telepakolt hassal.

kaja7.png

Ne feledkezzünk el az innivalóról sem. Minimum fél liter víz vagy más folyadék mindenképp legyen a gyereknél induláskor. A legjobb, ha erre egy palackja is van, az EQUA BPA-mentes műanyag palackja például tökéletes választás.

kaja9.jpg

Felsősök és középiskolások körében is nagy népszerűségnek örvendenek a hordozható poharak. De még én is elfogadnám és cipelném magammal ezt a gyönyörűséget, amit a Pylones kínálatában találtunk.

kaja8.jpg

A fenti cuccokat úgy válogattuk össze, hogy kényelmesen, otthonról is megvásárolhasd bankkártyáddal webshopon keresztül. Így nemcsak a gyerek napközbeni étkezéséről tudsz gondoskodni, de megúszod a mostanában szülőtársakkal zsúfolt boltok látogatását is.

Címkék:gyerek online iskola ebéd számlafizetés Vásárlás