2015.12.25 08:49:00 Karácsony Miklós

Diós-mákos variációk

15-019.jpg

A legtöbb családban elképzelhetetlen a karácsony diós és mákos sütemények nélkül. A gyerekek – és valljuk be, sokszor mi, felnőttek is − alig várják, hogy elfogyjon a főétel, és végre hozzájussanak a mákos gubához, a diós süteményhez, meg persze a bejglihez. Mindennek, ami hagyományosan a karácsonyhoz tartozik, ami az ünnepi asztalra kerül, jelentése van.

A diófa az a növényünk, amelynek szinte minden részét fel tudja használni az ember. A törzse kiváló bútoralapanyag. Az ízletes gyümölcs sokunk kedvence. A termés burka, a csonthéjon belüli hártyája, a levele, a virága, de még az éretlen termése is gyógyhatású. Nem csoda, hogy hagyományosan rontásűző képességet tulajdonítottak a diónak. A héjban lévő gyümölcs hasonlít az emberi agy formájára, így a mágikus-mitologikus gondolkodásban a tudás, a bölcsesség egyik szimbóluma lett. A karácsonyi asztalról sem hiányozhat, hiszen a jövőbe vetett hit záloga az ünnepi dióevés. Régen az asztalnál tört dió segítségével következtettek az új évben várható egészségi állapotra: aki nem egészséges diót talált a héjban, az betegségtől tarthatott.

A régiek úgy gondolták, hogy a karácsonyi asztalra kerülő mákos ételek bőséget, gazdagságot hoznak a házra az új esztendőben. A baromfinak is adtak a mákból ilyenkor, hogy a következő évben egészségesek és szaporák legyenek a szárnyasok, sok tojást tojjanak. Egyes vidékeken a lányok szerelmi jósláshoz használták a karácsonyi mákos tésztát. Amelyik lány a bátyja villájáról elvett falattal kiszaladt az utcára és meglátott egy fiút, rögtön tudta, hogy az lesz a férje.

Néhány jól bevált diós és mákos sütemény receptje következik, ezek bátran elkészíthetők, nem okoznak majd csalódást.

Csodakifli

Pillekönnyű sütemény. 500 g liszt, 250 g margarin, 4 tojássárgája és egy csipetnyi só keverékéhez annyi tejfölt adunk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Hat cipót csinálunk belőle. Ezeket egyenként kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, majd feltekerjük, a két végét összenyomjuk. Ezután még egyszer kinyújtjuk, daraboljuk és megkenjük a töltelékkel: a 4 tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadunk 200 g cukrot 200 g darált dióval vagy mákkal. Ha vegyes tölteléket szeretnénk, 100-100 g dióval és mákkal számoljunk. A megtöltött tésztát kifli formájúra alakítsuk. Forró sütőben 15-20 perc alatt elkészül. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Pozsonyi kifli

Teljesen más jellegű diós-mákos édesség, mint a csodakifli. Tésztája a bejglire hasonlít. 500 g lisztet összedolgozunk 200 g vajjal. Hozzáadjuk a 150 ml tejben elkevert 10 g élesztőt, egy tojássárgáját, 50 g porcukrot és egy csipet sót. Összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Először is felforralunk 1 dl vizet 320 g kristálycukorral, majd teszünk bele citromhéjat és 40 g mazsolát. Ha csak diósat vagy mákosat szeretnénk, 400 g diót vagy mákot keverünk a masszába, újraforraljuk, majd kihűtjük. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk. Ovális alakokat szúrunk ki belőle, tölteléket teszünk a közepébe és felgöngyöljük. Patkó alakúra formázzuk. Sütőlemezre tesszük, megkenjük tojássárgájával. A legmagasabb fokozaton pirosra sütjük.

Csupa dió

Habcsókszerű aprósütemény, amelyben a dió dominál. Másfél centis kis kockákra vágva, vagy süteményszaggatóval karácsonyi formákat kiszúrva ízléses, ráadásul nagyon finom. 300 g darált diót összekeverünk 300 g átszitált porcukorral, azután hozzáadunk 1 egész tojást és egy sárgáját. Összegyúrjuk. Kemény, de jól nyújtható masszát kapunk. Sütőpapíron nyújtjuk, hogy ne ragadjon le. Kb. fél centi vastag legyen a tésztánk. A maradék tojásfehérjét 250 g porcukorral kemény habbá verjük és rásimítjuk a kinyújtott masszára. Téglalapokra vágjuk vagy formákkal kiszúrjuk, és minden darabra egy egész szem diót teszünk. Sütőpapíros tepsibe rakjuk, majd előmelegített sütőben kb. 15-18 percig sütjük, amíg a tetején a hab megsül, de nem pirul meg.

A karácsonyunk nyugodtabb, feszültségektől mentes lesz, ha a méltó ünnepléshez a hozzávalókat webáruházból vásároljuk meg. Ha online fizetünk bankkártyánkkal, már csak át kell vennünk az élelmiszereket, megúszva a tolongást, a sorbanállást.

https://www.groby.hu

http://bevasarlas.tesco.hu

Címkék:mákos diós sütés saját kezűleg