2015.12.12 12:04:00 Karácsony Miklós

Minőségi ajándékok SK

kep_15-014.jpg

Nincs annál nagyobb öröm és nagyobb büszkeség, amikor a kisgyerek a saját készítésű ajándékaival lepi meg a nagyit, a szüleit vagy bármely rokont. Még jobb, ha ezek az ajándékok minőségiek, használhatóak, egészségesek és/vagy finomak. A következő recepteket kisgyerekekkel együtt könnyen elkészíthetjük, a szükséges alapanyagokat beszerezhetjük a legtöbb drogériában, gazdaboltban, a patikában, vagy a webáruházakban, ahol kényelmesen és gyorsan fizethetünk bankkártyánkkal.

Illatos fürdőgolyó levendulával

Nincs is jobb ajándék az időnél, melyet magunknak szentelünk, miközben elmerülünk egy forró, lazító fürdőben. A valódi levendula illóolaja diszkrét pezsgés közepette szabadul ki fogságából, hogy elsimítsa érzékeinket, oldja a felgyülemlett feszültséget, a sárgabarack magjából hidegen sajtolt olaj pedig táplálja, puhítja bőrünket.

Hozzávalók:
50 g szódabikarbóna
25 g citromsav (a finomszemcséjűvel, mely az étkezési névre hallgat, szebben lehet dolgozni)
25 g étkezési keményítő
15 g hidegen sajtolt sárgabarackmag olaj (helyettesíthető extra szűz olívával, jojoba- vagy ligetszépe olajjal)
100%-os tisztaságú, hígítatlan valódi levendula illóolaj (Lavandula angustifolia) ízlés szerint (kb.50 csepp)
Szárított levendulavirág dekorációként (elhagyható)

Elkészítés:
A hozzávalókat keverjük el egy nagy tálban, gyúrjuk össze, az illóolajat a végén adjuk hozzá. Formázzunk kis golyókat. Ha nem áll össze, öntsünk hozzá még sárgabarackmag olajat, vagy egyéb bázis olajat. A lényeg, hogy vizet semmiképp ne használjunk, hiszen akkor elkezd pezsegni, és szétesik a golyónk. A kész fürdőbombákat hűvös, de páramentes helyen két-három órát hagyjuk száradni. Ezek után már csak átlátszó fóliába kell csomagolni, és felcímkézni.

Igazi vaníliás cukor

A boltokban kapható kis zacskókra „vanílin cukor” van ráírva, ami sajnos azt jelenti, hogy a sima fehér cukrot mesterséges aroma hozzáadásával teszik vaníliás illatúvá és ízűvé. Ez azonban semmi más, mint illúzió, mely amellett, hogy károsítja hosszú távon egészségünket, sajnos közelébe sem ér az igazi bourbon vaníliás cukornak, melyet egyébként roppant egyszerűen mi magunk is elkészíthetünk.

Hozzávalók:
1 csatos üveg
3-4 valódi vanília rúd
kristálycukor

Elkészítés:
Válasszunk egy jól záródó dunsztos üveget, a legjobb a csatos változat. Ezt töltsük fel cukorral, majd nyomjunk bele három, legfeljebb négy vanília rudat. A tejben már felfőzött rudakat is lehet használni. A legintenzívebb darabok Madagaszkárról származnak. Ezek után már csak sötét helyen kell pihentetni, és türelmesen várni két hétig. Ez az az idő, amikor már érezhető akár az egész kamrában az intenzív illat. A rudakat nem kell eltávolítani, csak az elfogyott cukrot kell időről időre pótolni.

Zöld fűszersó hét gyógynövénnyel

Mindennapi, legfőbb fűszerünket a sót is adhatjuk ajándékba. Különlegessé és egyedivé az általunk kiválasztott gyógy- és fűszernövényekkel tehetjük. A tökéletes ajándékhoz már csak csinos kis üvegekre, és egy stílusban hozzá passzoló címkére van szükségünk. A fűszersót használhatjuk ételeink ízesítésére akár főzés közben, vagy utána is, de a meleg vajas pirítóson adja ki a legjobban az aromáját. Engedjük el fantáziánkat, és használjunk olyan különleges gyógynövényeket is, mint a csalán, a rozmaring, palástfű, a cickafark vagy az útifű.

Hozzávalók:
100g szárított tetszőleges gyógy- illetve fűszernövény (bazsalikom, tárkony, kakukkfű, lestyán, petrezselyem, metélőhagyma, majoranna)
25 g igazi só (a Himalája, vagy a parajdi a legjobb választás, mert ezek nem tartalmaznak kálium kloridot, csomósodás-gátlót és egyéb adalékanyagokat)

Elkészítés:
A hozzávalókat késes aprítóban, vagy mozsárban zúzzuk össze, majd formás kis üvegekbe töltjük.
A bionom webáruház oldalán az összes minőségi hozzávalót megtalálhatjuk, és bankkártyával kényelmesen, otthonról pár perc alatt ki is egyenlíthetjük a számlát.

Címkék:ajándék saját kezűleg